Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det politiska trycket mot en regering som sedan länge kämpar i opinionsmässig motvind blev helt enkelt för stort.

För bara ett halvår sedan ville den tyska regeringen förlänga drifts-tiden för landets kärnkraftverk. I går gjorde den helt om – nu ska kärnkraften i stället avvecklas. Hade inte haveriet i Fukushima inträffat hade beslutet om förlängd driftstid troligtvis legat fast. Det vore utmärkt om beslutet innebär omställning till förnybar energi – utan att ta vägen via kol och rysk gas – men omvändelser under galgen brukar innebära utmaningar av stora mått.

Med en politisk u-sväng som saknar motstycke har den tyska regeringen beslutat sig för att landets kärnkraft ska avvecklas fram till 2022. Så sent som i höstas beslutade samma regering att riva upp ett rödgrönt beslut om avveckling till 2021 och förlänga driftstiden för de tyska kärnkraftverken. Sedan skedde haveriet i Fukushima.

Det är svårt att tro att de bägge regeringspartierna, kristdemokratiska CDU och liberala FDP, skulle ha ändrat uppfattning sedan dess. Men kärnkraften har länge splittrat det tyska folket och det japanska haveriet gav motståndarna förnyad kraft och argumentation. Demonstrationerna har varit många och stora. Senast i lördags demonstrerade tiotusentals tyskar i Berlin mot kärnkraften.

Det politiska trycket mot en regering som sedan länge kämpar i opinionsmässig motvind blev helt enkelt för stort.

Som det stora och rika industriland Tyskland är kommer beslutets följder studeras av omvärlden. Lyckas Tyskland avveckla sin kärnkraft utan att ersätta den delvis med kol- och oljeel och naturgas från Ryssland, är det till exempel bingo för de krafter som hävdar att förnybar energi och energieffektivisering kan kompensera ett bortfall av all svensk kärnkraftsel. Misslyckas den tyska strategin blir det lättare för alliansen att, med energiöverenskommelsen i ryggen, godkänna byggandet av nya reaktorer (för att ersätta de befintliga, märk väl).

Mycket talar för det senare scenariot, även om det finns studier som visar att Tyskland snabbt skulle kunna göra sig kvitt sitt kärnkraftsberoende utan att öka sitt beroende fossila energikällor. För även om det stämmer är den nya tyska vägen riskabel. För att inte låsa in ekonomin i ett osäkert beroende av en nyckfull förnybar energi och rysk naturgas, måste energi-försörjningen vila på flera ben. Det gäller i såväl Tyskland som Sverige.

Så även om man bortser från sådana argument som att elen sannolikt skulle bli dyrare i den händelse att kärnkraften skrotas finns skäl att hålla igång reaktorerna. Bara med en blandning av energislag går det att förse företag och privatpersoner och företag med en el som varken bidrar till global uppvärmning eller kostar skjortan. Kärnkraften måste samexistera med en ökad användning av förnybara energikällor.

Det här vet förstås också den tyska regeringen. Beslutet som nu hyllas av kärnkraftsmotståndare världen över har drivits fram av det inhemska politiska läget. Redan tidigare fanns det ett antal ministrar som ville avveckla. I höstas förlorade de. Nu vinner de, men bara därför att CDU och FDP, desperat försöker matcha De Grönas frammarsch. Politiskt spel, inte energipolitisk realism är vad som motiverar tidernas politiska u-sväng.