Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det räcker med ett Skogman-museum

I lokaltidningarna har vi den senaste tiden kunnat läsa om att det finns planer på att starta ett Thore Skogman-museum. Senast frågan var aktuell var för ett år sedan.

Annons

I dag finns endast Thore Skogmans ”minnesrum” bestående av Sune Karlssons privata samlingar. Ska det finnas ett eller två Thore Skogman-museum i Hallstahammar?

Mitt svar är kort och gott: ett. Hallstahammar är en alldeles för liten ort för två Skogman-museer och det finns inte underlag för två.

Jag var med och startade Thore Skogman-sällskapet 2009. Under de första åren var jag styrelseledamot och sekreterare i föreningen.

Redan från starten diskuterades frågan om ett Thore Skogman-museum. Förslag till olika lokaler togs fram, men beslutet om att öppna ett museum drog ut på tiden.

Nu säger Thore Skogmansällskapets ordförande Lars Andersson att det finns en suverän idé för ett museum. När Sune Karlsson för drygt ett år sedan öppnade Thore Skogmans minnesrum upplevdes detta av många som en panikåtgärd.

Sune Karlsson, som då var styrelseledamot i Thore Skogmansällskapet med ansvar för den planerade museiverksamheten, lämnade helt plötsligt styrelsen och öppnade, i samarbete med Folkets hus dåvarande chef, Anders Ekholm, ett minnesrum i Folkets hus.

Jag föreslog omgående att ett samarbete mellan Thore Skogman-sällskapet och Folkets hus vore det enda rätta. Det material som finns om Thore Skogman räcker inte till att fylla två olika museiverksamheter. Sune Karlsson säger att han inte ser ett Thore Skogman-museum som en konkurrent.

– Jag kommer att köra mitt, säger Sune Karlsson.Min erfarenhet säger att nu är det faktiskt hög tid för båda parter att ”tänka om”. Thore Skogman-sällskapet och Sune Karlsson skulle tillsammans kunna skapa ett unikt museum med och om Thore Skogman.

Lägg den personliga prestigen åt sidan. Hallstahammar är en alldeles för liten kommun för att rymma två Skogmanmuseer. Och dessutom undrar man hur stort Hallstabornas intresse för Thore Skogman är.

De aktiviteter som hittills arrangerats har inte samlat några större folkmassor.I en debattartikel i VLT för ett år sedan föreslog jag ett antal åtgärder för att effektivisera verksamheten kring Thore Skogman och undrade samtidigt om Hallstaborna ställde upp.

Mitt förslag i sammanfattning:

1. Samarbeta. Thore Skogmansällskapet och Sune Karlsson bör skapa ett museum.

2. Ordna med Skogman-träffar med sång och musik i Folkets hus under vinterhalvåret.

3. Öka Hallstabornas intresse för Thore Skogman.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel