Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det ryska parlamentsvalet lämnar en besk eftersmak.

Parlamentsvalet i Ryssland känns mest som ett spel för gallerierna och en uppvärmning för vad som väntar nästa år – presidentvalet.

Titta på bilden här intill! Är det så här det ska gå till när ett folk ska gå till valurnorna? En av oppositionens företrädare grips och förs bort av polis.

Det ryska folket gick till parlamentsval i går. Redan på förhand spåddes premiär-minister Vladimir Putins parti, Enade Ryssland kamma hem segern. För att han och hans parti är så populära? Nja, allt är förstås relativt.

Preliminärt fick Enade Ryssland drygt 48 procent av rösterna. Men kritiken mot partiet har växt den senaste tiden. I folkmun kallas det till exempel för Svindlarnas och tjuvarnas parti. Vem vill på fullt allvar ha ett sådant vid makten? Således behövs en del trixande för att den inte ska gå partiet ur händerna.

För säkerhets skull hade därför de flesta oppositionspartierna förbjudits att ställa upp. Om de som velat rösta på dessa partier stannade hemma så är det klart att de som trots allt röstar på Enade Ryssland är i majoritet. Det ryska parlamentsvalet lämnar därmed en besk eftersmak. Att det hölls val alls känns bara som ett spel för gallerierna.

Putin Co torde knappast vara omedvetna om den kritik som riktats mot Enade Ryssland, Putins politik och det sätt på vilket Ryssland styrs. Sannolikt är det oppositionens flås i nacken och folkets växande missnöje som lett fram till vad som är misstänkt likt en samlad attack från maktapparaten.

Eller vad sägs om det här? Den oberoende dagstidningen Kommersants sajt hackades i lördags, den liberala radiostationen Moskvas Eko och flera oppositionella nyhetssajter låg nere efter cyberattacker. Till och med den ryska oberoende observatörsorganisationen, Golos, hemsida har attackerats och dess ordförande greps i lördags och hölls i förvar i närmare tolv timmar. Redan innan valet ens hade inletts hade Golos registrerat över 8 000 rapporter om fusk och trakasserier från hela Ryssland.

Allt detta sammantaget gör att det känns som allt inte gått rätt till. Och gårdagens parlamentsval ses bara som en uppvärmning inför det som väntar nästa år.

I går var det exakt tre månader kvar till presidentvalet i Ryssland. Den 4 mars väljs med största sannolikhet Vladimir Putin till president igen, efter ett 4-årigt mellanspel som premiärminister – med Dmitrij Medvedev som nickedocka.

Putin har dock ett folkligt men passivt stöd från 60 procent av befolkningen. Hur nu det kan komma sig. Under hans ledning har korruptionen och censuren tilltagit, råvaruberoendet ökat liksom den sociala ojämlikheten, brottsligheten och miss-bruket. Som konsekvens har befolkningen i Ryssland minskat. Medellivslängden för män, till exempel, har sjunkit till 60 år och folk flyttar ifrån Ryssland i jakt på ett bättre liv. 22 procent av Rysslands vuxna befolkning skulle vilja flytta utomlands, skrev författaren Kjell Albin Abrahamsson i Expressen i  går.

Varför skulle Ryssland vilja ha tillbaka en president som uppenbart styr landet i fel riktning?

Det är just det som är det egendomliga. Ju mer illa ute landet är, desto mer ropar befolkningen efter en stark ledare och den starkaste de tycks tro att de har att tillgå just nu är Vladimir Putin.

Bäva månde Ryssland.