Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det säger kras i det moderata glashuset

De moderata försvarspolitikerna Cecilia Widegren och Hans Wallmark tycker i ett inlägg den 20 juli att Vänsterpartiet saknar trovärdighet i försvarspolitiken. Jag kan försäkra dem att om det är något parti som i dag saknar trovärdighet i försvarsfrågan bland allmänhet och försvarsanställda så är det De Nya Moderaterna.

Moderaterna har, sedan de kom till makten 2006, genomfört en nedrustning av Sveriges försvar som jag inte tror att vare sig Vänsterpartiet eller Miljöpartiet hade vågat drömma om.

Widegren och Wallmark anklagar de rödgröna för att vilja minska försvarsanslagen. Då kan det var skäl att komma ihåg hur den respekterade moderate försvarsministern Mikael Odenberg avgick 2007, i protest mot att finansministern meddelat att man tänkte minska försvarsanslagen med tre miljarder.

Vilket för övrigt finansminister Borg struntat att berätta för försvarsministern, det fick han höra när han lyssnade på ett tal av Borg i Almedalen. Odelberg efterträddes av den moderata politruken Sten Tolgfors, av försvarets medarbetare aldrig kallad annat än ”Tomhylsan”.

Alliansregeringen har i stor brådska avskaffat värnplikten, utan att ta sig tid att utreda och förbereda detta, vilket fick till följd att det blev kaos med personalförsörjningen. Man har från försvarsdepartementets sida bedrivit en smutskastningskampanj mot överbefälhavaren.

Samma departement strök för några år sedan, utan att utreda frågorna, ett antal materielanskaffningsprojekt. Projekt som man sedan tvingades erkänna var absolut nödvändiga, varpå de fick återstartas med stora förseningar och fördyringar som resultat.

Moderaterna har beslutat om att beställa en ny, vanvettigt dyr, version av stridsflygplanet Gripen utan att skjuta till mer resurser. Detta kommer att innebära att annan mer angelägen materielanskaffning får ställas in.

Widegren och Wallmark verkar väldigt nöjda över sakernas tillstånd. Men deras verklighetsbild har knappast någon förankring bland oss som jobbar inom försvaret.

Vår verklighet liknar mer den som försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S) skriver om i SvD den 20 juli: ”20 procent av soldaterna hoppar av i förtid i den nya personalförsörjningen, det är stora rekryteringsproblem när det gäller tidvist anställda soldater, finansieringsproblemen är stora och oerhört stora och nödvändiga materielinvesteringar inför framtiden saknar ekonomisk täckning.”

Den moderata statsministern Reinfeldt har avfärdat försvarsledningens oro med att Försvaret bara är ett ”särintresse”. Widegren och Wallmark är utskickade att agera ”Bagdad-Bob” och sprida dimridåer, eftersom de moderata kärnväljarna blivit väldigt oroade när de ser nedrustningen av försvaret.

Men jag tror att de flesta lätt genomskådar retoriken. Vill man ha ett hyfsat starkt svenskt försvar skall man inte rösta på De Nya Moderaterna i riksdagsvalet nästa år.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel