Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det ska vara deklarantens sak att avgöra vilket sätt han eller hon anser vara enklast – inte Skatteverkets.

Skatteverket vill egentligen inte ha din deklaration. Inte på papper i alla fall. Inför nästa års deklaration önskar sig Skatteverket att få slippa skicka ut pappersblanketter och att att fler deklarerar elektroniskt. Själva uppgiften att deklarera kommer vi dock inte undan.

Nu är det bara en vecka kvar tills årets självdeklarationer ska vara inlämnade. Senast vid midnatt, natten mellan måndag och tisdag, är tidpunkten som gäller.

Många miljoner svenskar jämför kontrolluppgifter med vad som står på den förtryckta blanketten, alla tänkbara (och ibland otänkbara) avdrag ska göras och eventuellt felaktiga uppgifter ska korrigeras. I åratal har det under sista veckan i april spridits ut blanketter och kontrolluppgifter över skriv- eller köksbord och det gnagts på pennor, räknats på miniräknare och slitits i ett och annat hår.

Resultatet av ens vedermödor ska sedan skrivas under och skickas till berört skattekontor. Den som är sent ute får räkna med att stå i kö utanför för att lämna den i för ändamålet avsedda lådor.

Nuförtiden är man dock inte tvungen att skicka eller lämna in blanketten. Sedan flera år tillbaka är det många som väljer att deklarera via internet, telefon eller sms i stället. Det finns till och med en särskilt framtagen applikation till mobilen att tillgå.

Mot bakgrund av att allt fler väljer att inte skicka in den blankett de fått hemskickad kan det tyckas en onödig arbetsuppgift och därtill kostnad att trycka upp och distribuera blanketter till 7,5 miljoner personer, på 530 ton papper. Bara portot för utskicket går på 21 miljoner kronor.

På DN Debatt i lördags skrev Ingemar Hansson och Magdalena Andersson, generaldirektör respektive överdirektör för Skatteverket, inför slutspurten för årets deklarationsinlämning. De skriver att de varje år blir överösta av mejl och telefonsamtal från personer som är irriterade över att blanketten dimper ned i brevlådan varje år. Inte för att de vill slippa deklarera utan för att de inte anser sig behöva någon blankett då de gör sin deklaration elektroniskt.

Skatteverket gör dock bara som det är ålagt enligt lag att göra och från och med nästa vecka kommer skattekontoren runt om i landet att vara fullt sysselsatta med att granska alla dessa miljontals deklarationer, varav en del således fortfarande på papper.

Inför nästa år vill dock Skatteverket stämma i bäcken. Direktörsduon talar sig varm för hur mycket enklare det vore för alla – och mycket billigare och mer miljövänligt – om fler deklarerade på annat sätt än på papper.

Alla är dock inte lika snabba eller villiga att anamma ny teknik och nya metoder. Och kan man via en liten blankett meddela på vilket konto man vill ha eventuell återbäring insatt, så att det sker automatiskt varje år man får pengar tillbaka, må man kunna meddela till Skatteverket att man inte vill ha någon blankett hemskickad – förutsatt att lagen ändras, förstås, så att blanketten inte måste skickas ut.

Det torde vara att föredra framför att den som vill ha blanketten hemskickad måste tala om detta. Tekniken går ju ständigt framåt och det är troligare att fler, efter hand, kommer att vilja deklarera elektroniskt än att fler vill få hem blanketten.

Det ska vara deklarantens sak att avgöra vilket sätt han eller hon anser vara enklast och känner sig mest bekväm med – inte Skatteverkets. För själva uppgiften att deklarera kommer vi inte undan.