Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det ska vara lätt att nå city med buss och bil

Västerås centrum är stadens hjärta. Där finns arbetsplatser, bostäder, restauranger, shopping och fritidssysslor blandade på en liten yta. Men det som är stadens hjärta är samtidigt också västeråsarnas vardagsrum.

Styrelseledamöterna i Cityföreningen beskriver den 7 april på ett mycket bra sätt varför det är fel att ta bort bussarna på Vasagatan. Det är de vi ska lyssna på när vi vill ha ett levande city, för vilka känner bättre till handelns förutsättningar än handlarna själva?

Det är på grund av dem som människor söker sig in i staden, för att shoppa, äta och promenera. Ingen vill röra sig i en död stadskärna, utan den måste fyllas av liv och rörelse.

Den styrande majoriteten genom Magnus Edströms (MP) debattartikel den 8 april verkar dock föga intresserad av att lyssna på handlarnas önskemål. I stället kallar han Vasagatan för ”tråkig, bullrig gatstump”.

Hade det varit så, hade väl handlarna inte krävt att busstrafiken skulle vara kvar. Vem som helst som promenerat på Vasagatan vet att det är folk där under dygnets alla timmar.

Det faktum att många människor kliver av bussen rakt utanför butikerna verkar Edström se som ett problem. Det gör inte handlarna, och inte vi heller.

Det är inget fel på att vissa gator och torg är fria från trafik. Men det finns ett antal torg och gator som redan nu är fria från bil- och busstrafik.

Vi har nyss infört systemet Smartkoll, men ändå vill man göra förändringar på sträckningar i centrum. Istället för att lyssna på utvärderingarna av det systemet ska busstrafiken på Vasagatan tas bort.

Det stora problemet i city är inte för mycket trafik, snarare att den trafiken som kommer till staden inte har någonstans att ta vägen.

Det är därför det behövs fler parkeringar, något som vi gång efter annan påpekat i nämnder, kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Till exempel skulle man kunna öppna upp centrala skolgårdar för parkering på kvällar och helger.

Parkeringarna behöver dessutom bli billigare, därför vill vi exempelvis se reducerade avgifter i city. Tyvärr får vi sällan gehör för våra förslag från S-styret.

Det ingår i det politiska spelet. Vad som däremot är riktigt allvarligt är när man väljer att inte lyssna på handlarnas önskemål.

Då förlorar Västerås den dialog mellan näringsidkare och politiker, som är så viktig. Vad händer då?

Jo, centrumhandeln flyttar ut till externa köpcentrum och Västerås hjärta utarmas, precis det som handlarna varnar för. Det är oansvarig politik från Magnus Edström (MP).

Verkligheten är att kunderna måste lätt kunna ta sig till butiker i city för att de ska handla där, till exempel via busstrafiken på Vasagatan. Vi måste lyssna på cityhandlarna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel