Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det sovande folket är en bok som avslöjar moderat ideologi

”Det sovande folket” är en bok från 1993 författad av Fredrik Reinfeldt och utgiven av Moderata ungdomsförbundet. Han var 28 år, utbildad civilekonom, och en mogen man då boken skrevs och hade då, förutom att vara ordförande i ungdomsförbundet, varit riksdagsman i två år. Han visste precis vad han skrev och kan därför inte försvara sig med att skriften bara var ungdomsfantasier eller tillfälliga förvillelser.

Av någon anledning har boken ”Det sovande folket” tagits bort från alla förlag, och på de få bibliotek den funnits är den registrerad som försvunnen. Det är alltså ett fåtal som lyckats få tag på och läsa den 125-sidiga pocketboken, vars omslag visar en man liggande framför en tv. Enligt författaren hade mannen dött välfärdsdöden. Dock lyckades SVT1 i Uppdrag Granskning för några veckor sedan göra ett intressant reportage om den glömda/gömda boken.

I boken argumenterar Reinfeldt för ett övergivande av den generella välfärdspolitiken, för kraftiga skattesänkningar och för ett tillbakadragande av statens åtaganden i fråga om utbildning, lagstiftning, kultur och medier. I boken finns en formulering som ofta citeras: ”Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd.” ”Dårarna”, de offentliganställda, var de som servade välfärdsstaten.

Faktum är att den politik Reinfeldt och hans innersta moderatkrets (Per Schlingmann, Christer Söderberg, Ulf Kristersson) propagerar för i boken, är identisk med det politiska initiativ han som regeringschef sökt genomföra. Den politiken är nu väl känd: försämrade pensioner, indragna socialstöd, urvattnad a-kassa, tuffare krav från Försäkringskassan, främjande av utförsäljning av vissa värdefulla företag med mera.

Reinfeldt visar i boken att han vill pressa vanliga enkla människor till prestationer de fysiskt och psykiskt egentligen inte förmår leverera. Samtidigt vill han premiera dem som kan ha fått bättre förutsättningar i sina liv, typ starkare kropp, bättre hjärta och hälsa eller är mer effektiva på annat sätt. Det är tydliga elitistiska och inhumana uppfattningar.

Han signalerar skarpt fientlig hållning till allmän välfärd. Man ska med pengar köpa det mesta, såsom bostad, utbildning och arbete. Han saknar helt empati för dem som kan drabbas av problem med arbete, sjukdom, barnomsorg, bostäder med mera. I dag maskerar han mer listigt sina idéer med verbala dimridåer som låter mer medmänskliga. Antagligen med hjälp av mer sansade politiska krafter i den regerande Alliansen. Men för Reinfeldt är fattigdom en ”beteendefråga” – att den huvudsakligen beror på individuell lathet.

Det är hög tid för de seriösa journalisterna att granska moderaternas högervindar. Framför allt genom att uppmärksamma Alliansens trianguleringsstrategi, som innebär att man närmar sig motståndaren genom att framstå som att man är mer attraktiv för den stora gruppen väljare som finns i kraftfältets mitt. Man tar motståndarnas argument och förslag och gör dem till en tredje position. Man kopierar till exempel Socialdemokraternas annonskampanjer och slagord och gör dem till sina egna för att nå det mål de eftersträvar.

Vem skulle för tio år sedan ha trott att den man, som liknade välfärdsstaten vid pest, smittkoppor och aids, skulle bli ledare för ”det nya arbetarpartiet”? Och dessutom bli tagen på allvar? Om politiska partier i symbios med inflytelserika medier och reklambyråer slår ut det seriösa politiska samtalet och lyckas med att sälja in sina politiska budskap utan att medierna närmare granskar dem – ja, då är demokratin starkt hotad.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel