Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det talar för en försiktig budget.

Oron i världsekonomin gör att regeringen bör vänta med nästa jobbskatteavdrag. Budgeten bör bli försiktig, men inte stram.

På regeringens sommarfika talade det allvarsamma radarparet Fredrik Reinfeldt och Anders Borg om nya förutsättningar för svensk ekonomi. Borta var vårens glädjebud om hög tillväxt, lägre arbetslöshet och stort utrymme för reformer.

Nu spår experter att tillväxtprognosen nästan halveras från 4 till 2,5 procent. Finansminister Anders Borg ville inte precisera några siffror, men gjorde klart att det handlade om en rejäl nedskrivning. Han betonade dock samtidigt att de svenska statsfinanserna var i balans eller till och med kunde visa ett litet överskott i år. Statsminister Fredrik Reinfeldt talade om säkerhetsmarginaler och att det, till skillnad från i andra länder, inte väntade några skattehöjningar eller nedskärningar.

De nya beskeden är inte förvånande. Redan tidigare fanns tecken på att ekonomin tappade fart. I sommar har land efter land tvingats utlova åtstramningar, antingen i närtid eller senare. Världens mäktigaste land och största ekonomi USA har fått sänkt kreditbetyg, krisen för euron har snarast ökat efter varje nytt räddningspaket.

Nu går det till och med rykten om att Frankrike kan få problem. Flyttas Frankrike till kolumnen som behöver bidrag är nog loppet kört. Tyskland och några mindre länder som Finland och Nederländerna har inte råd och möjlighet att själva rädda stora länder som Frankrike, Italien och Spanien, utöver Grekland, Irland och Portugal.

Regeringen har hela tiden hållit i plånboken och värnat de starka statsfinanserna. Det talar för en försiktig budget, där reformer får skjutas på framtiden. Samtidigt bör regeringen undvika en åtstramning. När land efter land drar åt svångremmen kan efterfrågan på svenska exportvaror minska. Länder med starkare finanser borde därför hålla uppe den inhemska efterfrågan för att motverka en nedåtgående spiral i världsekonomin.

Moderaterna har tydligt flaggat för ännu ett jobbskatteavdrag. Folkpartiet vill höja lärarlöner och förbättra sjukförsäkringen. Centern har tidigare vurmat för lägre restaurangmoms och Kristdemokraterna vill gärna sänka skatten för pensionärerna.

Därutöver finns stora behov av investeringar, bland annat i det eftersatta järnvägsnätet. Taket i A-kassan borde höjas efter att ha legat still i många år.

Regeringen har dessutom det politiska problemet att oppositionspartierna har hotat med att stoppa jobbskatteavdraget genom en parlamentarisk manöver. Regeringen anser att skatter och utgifter i budgeten bör behandlas sammanhållet och att Socialdemokraterna och Miljöpartiet hotar bryta överenskomna budgetregler.

Här borde regeringen försöka träffa en ny och tydligare uppgörelse om hur budgeten ska behandlas. Den strama budgetordningen är en viktig förklaring till Sveriges goda statsfinanser, och måste värnas.

Den politiska oron är ett skäl till att vänta med nästa jobbskatteavdrag. Det borde kunna underlätta en uppgörelse.

Rent politiskt behöver det inte heller vara någon nackdel att genomföra denna viktiga skattesänkning senare i mandatperioden. Rent ekonomiskt kan det också vara en fördel att avvakta. Skulle ekonomin allvarligt försämras kan ett jobbskatteavdrag då bli en viktig stimulans.