Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det tycks som om en majoritet av väljarna inte riktigt litar på oppositionen, men tycker att den har en ”snällare” politik"

Svensk politik verkar vara upp- och nedvända världen. Regeringen ser ut att gynnas av dåliga tider.

I går kom flera goda nyheter för svensk ekonomi. Arbetslösheten ser ut att stabilisera sig och kan komma att minska till under nio procent till valet i höst. Färre blir arbetslösa och de lediga jobben fler. Prisstegringarna var lägre än väntat, vilket gör att de lägre räntorna kan vara längre. Kapacitetsutnyttjandet ökar i industrin och få av dem som har lämnat sjukförsäkringen har måst söka socialbidrag.

Allt detta borde gynna den sittande regeringen, vilket också SEB:s analyschef Olle Holmgren säger till TT. Orosmomentet är den fortsatta skuldkrisen inom euroområdet, som gör att den internationella återhämtningen kan hotas. Både statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och oppositionsledaren Mona Sahlin  (S) var påtagligt försiktiga i söndagens tv-debatt. De kunde inte utesluta att valrörelsen blir ganska tom på nya utgifter eller skattesänkningar.

Socialdemokraterna har också passat på att utnyttja euroområdets problem för inrikespolitiska syften. Trots att Reinfeldt och Sahlin i tv var överens om att inte ha någon ny folkomröstning nästa mandatperiod krävde Socialdemokraterna i går genom Sven-Erik Österberg besked om de borgerliga vill ”stressa” in Sverige i euron. Moderaterna hånades för att de ”överlät” åt Socialdemokraterna att fatta detta avgörande beslut.

Bakgrunden är Folkpartiets krav på folkomröstning nästa mandatperiod. Den ståndpunkten har dock tonats ned sedan opinionen tydligt svängde tillbaka till ett övertag för nej.

Det är ett tecken på desperation att Socialdemokraterna gör euron till ett slagträ i den inrikespolitiska debatten. I sak har de varit överens med Moderaterna. Båda partierna ville ha ett ja i folkomröstningen, men respekterar nejsegern.

Moderaterna har inte sagt något annat än att detta är en fråga som bör avgöras i bred enighet, och att den borgerliga alliansen därför inte bör genomdriva någon folkomröstning mot Socialdemokraternas vilja. Såvida Socialdemokraterna inte är på väg att byta åsikt i sakfrågan borde de inte ha någon anledning att kritisera Moderaterna för att de vill hålla eurofrågan utanför blockpolitiken.

Socialdemokraterna verkar påtagligt nervösa, trots att de rödgröna på senare tid har haft ledningen i de flesta opinionsmätningarna. Orsaken är nog att tvärt emot vad som kunde förväntas har regeringen gynnats av krisen.

När det tidigare såg som mörkast ut var regeringen ikapp oppositionen i opinionsmätningarna. I övrigt har de rödgröna haft övertaget och såg ut att åter dra ifrån i takt med att de ekonomiska utsikterna blev bättre. Regeringen har också tidigare vunnit andra förtroendemätningar som bästa politik för jobben, kompetens och bäste statsministerkandidat, men ofta förlorat när det har handlat om partisympatier.

Det tycks som om en majoritet av väljarna inte riktigt litar på oppositionen, men tyckeratt den har en ”snällare” och mer rättvis politik. Den ser därför ut att klara sig bättre när ekonomin ser ut vara i bättre ordning, och kraven på god ekonomisk kompetens och sammanhållning inte är lika hårda.

Därför kan regeringen gynnas av den större osäkerheten, trots att det brukar vara tvärt om. Tidigare har borgerliga regeringar förlorat makten när ekonomin har kärvat, men den här gången tycks det vara de rödgröna som ses som ett osäkert kort i kärva tider.