Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det tyder på att Alliansen har mognat och kommit till insikt om att det inte räcker att regera i nuet.

Regeringens nya framtidskommission innebär att de borgerliga parti-ledarna får ett eget forum för idé-utveckling. Att politiker i samma läger utbyter tankar är dock inget nytt, varför kritiken mot kommissionen är onödig.

I går presenterade de borgerliga partiledarna Alliansens nya framtidskommission i en debattartikel i Dagens Nyheter. Tanken med kommissionen, som utöver partiledarna själva kommer att bestå av fristående experter, är att blicka framåt och våga ta tag i de problem som tornar upp sig bortom mandatperioden.

Framför allt ska kommissionen fokusera på sex områden varav vissa är mer självskrivna än andra. Den demografiska utvecklingen är till exempel en given punkt på framtidsagendan. Det är ingen nyhet att vi blir allt äldre och att detta kommer att innebära stora utmaningar för välfärden.

Samma sak kan sägas om klimat och miljöfrågorna. Mer överraskande var i så fall att demokrati pekades ut som ett för framtiden prioriterat politiskt område. Bakgrunden är troligen de undersökningar som på senare tid visat hur lågt svenska ung-domar värderar demokrati.

Det är glädjande att de borgerliga partierna på detta sätt initierar ett gemensamt idéutvecklingsarbete. Det tyder på att Alliansen har mognat och kommit till insikt om att det inte räcker att regera i nuet utan att samtidigt tänka framåt.

Vidare är framtidskommissionen ett tecken på att samarbetet mellan de borgerliga partierna fungerar väl. De som hoppas att kommissionen kan bli en plattform där de tre mindre partierna får större inflytande lär dock bli besvikna. Att man valde att presentera kommissionens bildande under Moderaternas dag i Almedalen och att statsminister Fredrik Reinfeldt (M) redan har utsetts till sammansättningens ledare sänder tydliga signaler om att de redan dominerande Moderaterna inte heller här kommer att lämna särskilt mycket plats på scenen.

En annan konsekvens av framtidskommissionen blir att de borgerliga partiernas strategiska framtidsarbete flyttar in i regeringskansliet. Om detta är bra eller dåligt kan diskuteras. Bland annat skrev Anders Lindberg på Aftonbladets ledarblogg att den borgerliga idédebatten i och med detta har blivit ”ett statligt ansvarsområde”.

Även om hans uttalande är både drastiskt och överdrivet har han en poäng. Till Alliansens försvar kan sägas att det hade varit omöjligt för en borgerlig regering att inte bedriva en borgerlig idédebatt. Man kan till och med säga att vi har röstat fram den borgliga regeringen just för att den ska utveckla borgerliga idéer. Då vore det sannerligen dumt att inte låta den gör det.

Den enda skillnaden nu blir att man genom framtidskommissionen skapar en officiell arena för det borgerliga idéarbetet. Fram tills nu har idéutvecklande samtal säkerligen förts ändå, men på ett mer spontant och oorganiserat plan, vilket troligen också var fallet med den rödgröna idédebatten när Göran Persson var statsminister.

Det enda verkligt negativa som finns att säga om framtidskommissionen är därför att den ska avslutas senast den 1 mars 2013. Det är märkligt att partiledarna ens väljer att sätta ett slutdatum. Omvärldsbevakning och framtidsplanering ska alltid var en naturlig och levande del av del löpande arbetet. Det hade varit bättre att bestämma att en första avrapportering ska ske 2013, men att själva arbetet ska fortsätta även efteråt.