Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det var en gång ...

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Annons

Ända sedan slutet av 1800-talet har svenska folket blivit försedda med väderprognoser. År 1873 bildades den svenska vädertjänsten som på den tiden hette Statens Meteorologiska Centralanstalt (MCA). Den förste föreståndaren för MCA hette Robert Rubenson och kontoret låg vid Drottninggatan i Stockholm.

Den 1 juli 1874 utkom den första svenska väderbulletinen. Den innehöll uppgifter om tryck, temperatur, vindhastighet och vindriktning samt en sammanfattning av vädret med väderkarta från ett tiotal svenska och tiotal utländska väderstationer. Man ville sprida information om vädret till allmänheten. Ibland innehöll väderbulletinen även lite kort information om kommande dags väder.

Den första dagliga väderprognosen gjordes 15 juli 1880. Något år senare kunde man läsa prognoser i tidningar och som anslag vid större järnvägsstationer.

Aftonbladet var den första tidning som dagligen började införa en väderkarta och vädersammanfattning i tidningen. 1924 sändes den första prognosen i radio och svensk TV började med regelbundna vädersändningar 1957.

Sedan dess har det hänt en hel del och idag kan man titta på väderprognoser på Internet och få väder med sms direkt i mobilen.

Det är på gott och ont kan tyckas, för ju mer detalrik man försöker vara desto större är ju risken att man har fel.