Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det var lågor en halvmeter upp"

Levande ljus gör december till årets värst brändhärjade månad. En sak som brandingenjör Fredrik Eriksson upplevt personligen.

Varje år ökar ökar bostadsbränderna dramatiskt i december, och de levande ljusen är en av de största bovarna. Över 40 procent av de bränder som orsakas av levande ljus sker just i december. På juldagen för några år sedan hände det brandingenjör Fredrik Eriksson, eller snarare, hans mamma.

- Det brukar vara en väldig ordning på min mamma. Men hon hade en rejäl sådan här adventsljusstake med mossa plockad i skogen som var kruttorr. Hon glömde ljuset när jag var och hälsade på, och jag såg något som flammade i ögonvrån. Då stog hela ljusstaken i lågor en halvmeter upp. Jag fick slänga ut den i snön.

Hur lång tid tog det för den att börja brinna så mycket?

- När sådan här fönsterlav är torr brinner den bättre än vad man någonsin ska tro. Från att det brinner i ena änden till att hela ljusstaken står i lågor kan det ta 20 sekunder.

Varje år orsakar levande ljus bränder. Varför lär sig inte folk?

- I grunden beror det på att folk tänker att saker och ting inte händer mig själv. Så är det med risker som inte är så påtagliga.

Finns det några säkra ljusstakar?

- Ja, min mormor har en fantastisk adventsljustake. Hon har tagit fina, vita runda stenar i stället för lav. Det är jättetrevligt och väldigt brandsäkert, även om man så klart ska släcka ljuset i alla fall. Men vi brukar säga att det ska inte vara dödsstraff på att vara glömsk.

Så slipper du branden

• Ta alltid en extra runda innan du lämnar bostaden för att se att alla levande ljus är släckta och spisen är avstängd.

• Använd ljusstakar och ljusprydnader som är obrännbara.

• Se till att det finns brandvarnare i bostaden – gärna flera – och kontrollera att de fungerar.

• Ställ inte ut gammalt julklappspapper i trapphuset. Det är din väg ut om det börjar brinna.

• Förvara inte heller julklappspapperet på balkongen. En felriktad nyårsraket kan lätt starta en brand.

• En brandfilt och en 6 kg pulversläckare bör varje hem ha. Det är nästan alltid någon annan än räddningstjänsten som släcker en brand.

• Ring alltid 112 om du upptäcker en brand eller om någon är i fara.

Källa: MSB, Brandskyddsföreningen och Sveriges räddningstjänster