Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det viktigaste jag gjort i min karriär”

En skuggfullmäktigegrupp – det är vad Feministiskt Initiativ i Västerås hoppas uppnå efter gårdagens ”inspirationsmöte” i Kopparlunden. ”Jag betraktar det här som en eftervalsturné”, säger partiets ikon till talesperson, Gudrun Schyman.

Hon reser runt landet och besöker de 65–70 nya lokalorganisationer som bildats bara i år i detta Sveriges numera medlemsmässigt tredje eller fjärde största parti med 22 000 medlemmar.

– Väldigt många uppfattade inte valet som en slutpunkt utan som början på ett nytt organisationsarbete, en kickoff.

Med sina 3,12 procent landade ju FI utanför riksdagen, det betyder fortsatt arbete på i huvudsak ideell basis. Ingen kanslipersonal, ingen egen lokal.

– Vi finns på nätet, säger Schyman. Och när vi vill hålla medlemsmöten hyr vi in oss, som här.

Får statligt stöd

Hon säger också att partiet faktiskt får en del statliga pengar, totalt ungefär 4 miljoner under mandatperioden. Dessutom upptryckta valsedlar i valet 2018, en avsevärd lättnad, givet landets 6 000 vallokaler.

Nu handlar det om att diskutera hur man långsiktigt organiserar sig. Gudrun Schyman hävdar att man kan arbeta lika bra utanför som innanför en politisk församling.

– I riksdagen har vi bildat en skuggriksdagsgrupp med ledamöter i utskott som lägger förslag och skriver debattartiklar. Man kan arbeta på liknande sätt i de kommunala församlingar där vi inte är representerade.

Och det är förstås de flesta. Partiet kom in i 13 av de 20 kommuner där man ställde upp. Till exempel Simrishamn, där Schyman själv sitter i fullmäktige. Men inte i Västerås, här har man än så länge bara en interimsstyrelse med sikte på ett konstituerande möte.

En fjärdedel är män

Nu hinner Gudrun Schyman precis få i sig en kopp kaffe innan hon ska hålla i mötet med närmare 50 medlemmar, flest från Västerås, men också från Sala, Norberg och Eskilstuna.

Ungefär en fjärdedel är män – ofta ”unga män som inte har lust att tränga sig in i den patriarkala pansarrustningen”, med Schyman ord.

Därefter ska hon ta tåget till Stockholm, som är hennes bas den här veckan, för ett kvällsmöte.

Men trött blir hon inte, försäkrar hon.

– Jag orkar för att det är så roligt. Det är fantastiskt att få vara med och bygga upp en folkrörelse. Och det här är det absolut viktigaste jag gjort i min långa politiska karriär.

Nu är det dessutom extra viktigt, säger hon. När rasistiska och nationalistiska krafter växer är FI ”den ideologiska motpolen”.

– De här partierna går in för att normalisera avståndstagandet mot andra, säger hon. Och ingen diskriminering kommer ensam.

Och som den ännu oavslutade politiska karriären inte vore nog: Schyman driver som egenföretagare ledarskapsutbildning under det intressanta namnet Rävåkra maktakademi.