Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Detta är ett utomordentligt dumt förslag. Sverige har redan högre matpriser än de flesta andra EU-länder.

Jordbruksverkets rapport avslöjar att matsvinnet ökar och att krokiga morötter sorteras bort. Dock misslyckas man lägga fram relevanta förslag på hur svinnet ska minskas.

I den svenska kulturen har det alltid ansetts syndigt att slänga mat. Många av oss har otaliga gånger fått höra att vi ska äta rent på tallriken för de svältande barnen i Afrikas skull. Detta resonemang låter ganska långsökt. Det är lätt att tänka att hungriga barn i annan världsdel inte kan påverkas av om svenska barn äter upp sin spenat eller ej.

Men i själva verket är det precis det de gör. På grund av en ökad befolkning och ett ökat välstånd konsumerar vi i världens industrialiserade länder allt mer mat. För att möta efterfrågan produceras det också mer, vilket får förödande konsekvenser i form av global miljöförstöring. Bland annat genom ökade utsläpp av metangaser som förstärker växthuseffekten.

I förlängningen hotar den ökade produktionen världens livsmedelsförsörjning och den globala ekonomin. Detta samband kartläggs bland annat i Jordbrukverkets rapport Hållbar konsumtion av jord-bruksvaror som presenterades i går.

Samtidigt verkar det som om synen på mat håller på att förändras. Att vi konsumerar oerhörda mängder mat betyder nämligen inte att vi äter samma kvantiteter. Tvärt om går allt mer mat till spillo.

Men det är inte bara i hemmet som mat kastas. En del produkter sorteras bort redan innan de lämnar gårdarna. Det kan handla om morötter som är för krokiga, potatisar som är för små eller gurkor som är böjda.

Jordbruksverket har ett antal förslag på hur man ska komma till rätta med svinnet. Bland annat förs en debatt om prissätt-ningen. Där hävdas att vi ”har råd att vara kräsna” och att det är därför vi slänger mat. Lösningen skulle då vara att höja priset genom att inför en ”matskatt”.

Detta är ett utomordentligt dumt förslag. Sverige har redan högre matpriser än de flesta andra EU-länder. Samtidigt talas det om barnfattigdom och om föräldrar som inte har råd att packa en ordentlig matsäck till sina barn när de ska på skolutflykt.

Sanningen är att vår relation till mat är mer komplex. Det handlar inte bara om pengar. För att få oss att värdesätta mat krävs i stället attitydförändrande insatser på flera plan. Ett första steg vore att minska avståndet mellan slutkonsumenterna och producenterna och på så sätt öka kunskaperna om matens ursprung.

Men det handlar också om att sprida en mer sund inställning till mat och kost. De flesta svenskar konsumerar och äter betydligt mer än vad Livsmedelsverket rekommenderar. En följd av detta är att vi blir allt fetare och mår allt sämre. Så länge den utvecklingen fortsätter lär den ökade produktionen och matsvinnet hålla jämna steg.

Vad gäller de bortsorterade morötterna måste en förändring till. Det stora felet här är att det är producenterna och diverse regler som styr vad som ska kastas. Vore det inte bättre om människor själva fick välja vad de vill äta? Krokiga morötter smakar precis likadant som raka. Om folk vill ha raka morötter så kan de gott själva få välja ut de rakare exemplaren.

Egentligen är det mycket enkelt. Producenter och handlare borde erbjuda mat av olika kvalitet och utseende, men till olika priser. De kan då ärligt informera om varför vissa produkter har hamnat i andrahandssorteringen så att människor kan fatta medvetna beslut om vad de vill ha på middagsbordet. Det skulle hjälpa fattiga barn i både Sverige och Afrika.