Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Diabetessjuksköterskor: Bekymmersamt att våra patienter blir allt yngre och tyngre

De flesta som får diabetes typ 2 har övervikt eller fetma när de får sjukdomen. Men trots att de nu står under vård och behandling så går 25 procent upp ännu mer i vikt efter att de fått sin diagnos.

Var femte person som får diagnos dia-betes typ 2 är inte äldre än 30-49 år. Det är det dystra resultatet i en patientundersökning som Svensk förening för sjuk-sköterskor i diabetesvård (SFSD) har gjort med hjälp av Sifo. Jämfört med samma undersökning från 2008, är det nu ännu fler som går upp i vikt efter att de har fått sin diagnos.

Trenden går alltså tyvärr åt helt fel håll.

Socialstyrelsen nationella riktlinjer ska vara vägledande för vårdens arbete och lyfter fram grupputbildning som ett hög-prioriterat område för diabetespatienter. Men undersökningen visar att bara en av fyra erbjudits utbildning i egenvård. Av dem som fått erbjudande om en grupputbildning, är det färre än varannan som tackar ja.

Diabetes typ 2 är en av de vanligaste folksjukdomarna. 350 000 har sjukdomen, lika många har den utan att veta om det. Så stort är mörkertalet.

Komplikationer vid diabetes kan vara svåra och allvarliga. Patienter som är dåligt behandlade måste därför betraktas som något av ”tickande bomber” och vi får inte acceptera uttryck som en släng av socker”, vilket en del patienter lite lättsamt beskriver sin sjukdom.

Vi behöver kunna erbjuda patienten tid, utbildning och ett brett spektra av behandlingsalternativ. Vi diabetessjuksköterskor ser bäst resultat när patienterna får en individanpassad medicinsk behandling som tar hänsyn till ålder, vikt och andra förutsättningar.

Patienterna i vår undersökning hade låg kunskap om vilka alternativ som finns vid sidan om kost, motion och standardbehandling. Studier visar att endast 5 procent klarar av att gå ner i vikt på egen hand. I vår studie hade bara 5 procent fått information om överviktskirurgi, 6 procent om att det finns viktminskande medicin och endast 8 procent kände till att det finns diabetesmedicin med viktminskande effekt för en del patienter.

Vi diabetessjuksköterskor är mycket bekymrade över att våra patienter blir allt yngre och tyngre. Därför behövs en folk-hälsokampanj och en nationell diabetes-strategi inkluderande prevention, struktur för bra och jämlik behandling samt strategi för patientutbildning i egenvård.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel