Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Diabetiker drabbas av den dåliga fotvården

Fotvården för diabetiker är för dålig i länet. Det slår läkare och Socialstyrelsen fast. Sår på fötterna har tvingat diabetessjuka Benny Jönsson att amputera bägge benen.

Annons

Benny Jönsson, 55 år, räknar inte med att kunna ta några promenader längre. I november amputerades hans vänsterben ovanför knät efter en sårinfektion som antibiotika inte bet på. Högerbenet kapades för sex år sedan.

– Jag har ett stabilt psyke, så det är ingen katastrof. Jag hade förberett mig på det länge, säger han.

Benny Jönssons historia liknar många diabetessjukas. Dålig känsel i fötterna, ett litet sår som läker dåligt, infektioner som sprider sig. I Östersund, där Benny och hans hustru bodde tidigare, fick han regelbunden medicinsk fotvård på sjukhuset.

– Jag förmodar att jag fick behålla mitt ben längre än om det inte hade funnits någon medicinsk fotvård, säger han.

Men medicinsk fotvård finns inte på sjukhuset i Västerås. I stället remitteras patienterna till privata kliniker utanför sjukhuset.

Västmanland hamnar i botten jämfört med andra landsting när det gäller diabetikers fotvård, enligt Social- styrelsens senaste rapport.

Länet är sämst i landet på att erbjuda multidisciplinära fotteam och samverkar också sämre än många andra landsting med primärvård och hemsjukvård kring allvarliga fotproblem.

Tomas Vikerfors, enhetschef på infektionskliniken, tycker att fotvården är för dålig.

– Det måste in mycket mer förebyggande insatser. Vi är på väg, men det har gått alldeles för långsamt, säger han.

Hur ska det gå till?

– Vi måste få till ett sårvårdscentrum där vi sprider kunskapen brett ut till primärvården. Det är vårt ansvar, inte bara mot diabetikerna, utan mot alla som har trycksår och bensår.

För tre år sedan påbörjade infektionskliniken en satsning för att minska antalet amputationer. Resultaten är än så länge osäkra, men bara tre diabetiker amputerades förra året, vilket är en liten minskning jämfört med tidigare år.

– En minskning ser det ut att vara, men statistiken är lite osäker. Det kan ju vara lite olika från år till år, säger Ann-Marie Börnevall, sjuksköterska i sårvårdsprojektet.

Trots svårigheterna att gå med två proteser är både Benny Jönsson och hustrun Lottie på sätt och vis lättade över att slippa hans sår.

– Jag har haft bensår nära mig i många år. Den lukten är inte trevlig, särskilt inte när det är varmt, säger Lottie Jönsson.

Benny, som inte hade känt sina tår på 15 år på grund av dålig blodcirkulation, kan vifta på dem igen. I alla fall känns det så, när nervtrådarna har läkt ihop i stumpen.

– Jag är nöjd med vården här och jag mår bra. Men fotvården borde de verkligen skärpa sig med, säger han.