Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dina föräldrar styr ditt skolval

Är dina föräldrar högutbildade? Då har det troligen påverkat ditt linjeval.

Beatrice Vesterberg och Sofie Eliasson har gjort en undersökning som visar att bakgrunden har betydelse för elevernas skolval.

Bakgrund, familj och föräldrars pengar och utbildning har stor betydelse när man väljer linje på gymnasiet, det visar en undersökning gjord på Rudbeck.

Med social snedrekrytering menas att ens bakgrund gör att man inte har samma möjligheter när man ska välja utbildning.

Beatrice och Sofie har som projektarbete undersökt om föräldrarnas yrke, på vilket område i Västerås man bor eller om syskonen påverkar vilken linje man går.

– Vi två har helt olika bakgrunder och har växt upp med jätteolika familjer och hem, men vi har ändå hamnat på samma linje och vill plugga vidare efter studenten. Det fick oss att fundera på om våra val av utbildning påverkas av yttre faktorer eller helt enkelt handlar om ambitionsnivån, säger Sofie.

Projektet bestod av tre delar, en enkätundersökning med 216 elever på Rudbeck i klasserna barn och fritid, estetisk, naturvetenskapliga, natur och samhäll, intervjuer med rektorer och studievägledare, plus en litteraturstudie.

– Det visade sig att det mesta var som vi hade väntat oss, men en sak som förvånade var att det inte spelar någon som helst roll vilket område i Västerås man bor på, det var ingen skillnad vare sig man bodde på Bäckby eller Hamre, vilket man kanske hade trott, säger Sofie.

Däremot spelade föräldrarnas utbildningsnivå stor roll.

Den tydligaste skillnaden är att på naturvetenskapliga har mer än 50 procent av elevernas föräldrar mer än tre års högskoleutbildning. Motsvarande siffror på barn och fritid och estet är runt 15 procent.

– De som har föräldrar med högskoleutbildning känner sig kanske pressade att också ha en, och väljer darför en studieförberedande linje, säger Beatrice.

– Lite annan intressant fakta vi fick fram var till exempel att NV är det program där det är vanligast att föräldrarna inte är skilda, och att de har en bra relation med både mamma och pappa. Det visade sig också att många av eleverna på studieförberedande program, egentligen bara går där för att deras föräldrar vill det.

Tjejerna tycker att samhället borde minska den sociala snedrekryteringen så fort som möjligt, och menar att deras undersökning är en bra start.

– Vi tycker inte att bakgrund ska kunna stoppa ens möjligheter, det är ju de egna intressena som ska styra, säger Beatrice.

– Det finns ingen enkel lösning på problemet, men om man ökar skolans resurser och till exempel fixar fler mattelärare så kan de eleverna vars föräldrar inte studerat vidare eller inte kan matte, få hjälp ändå. Samma sak för dem som inte får bekräftelse hemma, de måste få det i skolan och man måste få eleverna att tro på sig själva, säger Sofie. Bakgrund ska inte få hindra ens framtid.