Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Diplomat fick blåsa – polis får varning

När en diplomat vägrade att visa sitt diplomatpass tvingades han att lämna alkoholprov i en kontroll. Ett polisbefäl i Västerås får nu en disciplinär varning.

– Men jag ska överklaga. Det är min enda kommentar, säger befälet till VLT.

Dramat utspelade sig i Sala i januari när polisen hade en nykterhetskontroll. En av många bilister som vinkades in visade sig vara en israelisk diplomat, som vägrade att lämna alkoholprov. Han åberopade diplomatisk immunitet.

Polismannen var osäker och ringde in till polisbefälet i Västerås, som svarade att det bara var att låta mannen åka i väg, men bara om han verkligen visade upp ett giltigt diplomatpass.

Men snart ringde polismannen som stod ute vid kontrollen upp igen. Mannen i bilen vägrade visa upp sitt diplomatpass, men han visade upp ett diplomatiskt identitetskort från utrikesdepartementet. Beslutet blev att det inte räckte. Diplomaten fick blåsa. Det är detta beslut som nu har fällts i rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd, efter att den irriterade diplomaten anmält saken.

Alla i personalansvarsnämnden ville inte fälla. En ledamot i nämnden ansåg att händelsen var så obetydlig att det inte var nödvändigt med någon varning. Varning är i sin tur den lägsta formen av reprimand och kombineras inte med löneavdrag.

– Detta är det första fallet i sitt slag som vi har behandlat i personalansvarsnämnden, berättar Stefan Karlsson, som var föredragande under sammanträdet.

Diplomatisk immunitet

Höga diplomater från andra länder kan inte dömas för brott, men immuniteten varierar beroende på ställning på beskickningen. De högsta diplomaterna har fullständig straffrättslig immunitet och kan inte straffas för något brott som begåtts i det mottagande landet. Dessa höga diplomater har alltid diplomatpass.

Men trots detta förväntas diplomaterna lyda det mottagande landets lagar. Om en diplomat missbrukar sin immunitet kan det mottagande landet hämnas genom att förklara att diplomaten inte längre är önskvärd i landet (persona non grata).

Fakta: regeringen.se