Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ditt vatten ska bli säkrare

Mälarenergi letar efter en ny plats att hämta dricksvatten till västeråsarna. Algblomning blir allt vanligare och då behövs ett ställe som ligger djupare än intaget vid Björnön.

-Vi har bara ett intag från Mälaren och vi måste titta på alternativa intag i fall något skulle hända i sjön, säger Birger Wallsten, stf vattenchef Mälarenergi.

Som VLT skrev om i maj varnade en miljöexpert för att riskerna för parasitutbrott är större i Västerås än på många andra orter. Orsaken är att det bara är två kilometer mellan avloppsverk och råvattenintaget vid Norra Björnön.

Men Mälarenergis utredning visar att vattnets filtrering genom Badelundaåsen är tillräcklig för att vi ska slippa parasitutbrott liknande de i Östersund och Skellefteå där många blev magsjuka efter att ha druckit otjänligt vatten.

Ändå letar Mälarenergi efter ett alternativt vattenintag. Det vid Björnön ska vara kvar men det behövs ett till.

-Algblomning blir alt vanligare. Intaget ligger grunt, bara sex meters djup och då blir vattnet fort grumligt, säger Birger Wallsten.

Granfjärden vid Ängsö är ett alternativ. Där är det 20 meters djup. Nackdelen är att det ligger närmare farleden vilket är mindre bra om det skulle ske en fartygsolycka som förorenar vattnet.