Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djur ska kremeras i Västerås

När Mälardalens Smådjurskrematorium flyttar sin verksamhet till Kungsbyn blir det möjligt för västeråsarna att kremera sina djur. ”Vi vill erbjuda en etisk och effektiv hantering av avlivade djur”, säger en av ägarna, Martina Weber.

Martina Weber och Daniel Jonsson startade 2010 Mälardalens Smådjurskrematorium AB. Tanken med företaget är att kunna erbjuda ett etiskt alternativ till djur som avlivas.

– Vår vision är att kunna erbjuda en etisk och effektiv hantering av avlivade djur som underlättar för veterinärer, djurvårdspersonal och såklart även ägarna, säger Martina Weber.

Hon berättar att hennes farfar hade en djurkremeringsanläggning uppe i Norrland på 1970-talet.

– Så tankarna på detta har funnits där hela tiden. Och när jag och min då dåvarande sambo Daniel stod i det skedet att vi skulle ta bort vår hund för några år sedan så märkte vi att det fanns väldigt få etiska alternativ för djurkremering i närheten av oss och startade upp vår verksamhet.

Hon beskriver sitt jobb som ”väldigt tacksamt”.

– Vi träffar många trevliga veterinärer, djurvårdspersonal och ägare. Och vi får höra många både fina och tragiska livsöden för både djuren och deras familjer.

Nu håller de på att flytta sin verksamhet från Enköping till Gottsta utanför Irsta i Västerås kommun.

– Det är en långsam övergång. Flytten beror på att vi har vuxit ur våra gamla lokaler och blivit fler i personalstyrkan. Sedan har vi även planer på att utöka verksamheten genom nya tjänster mot djursjukvården. Just nu kremerar vi endast de vanligaste husdjuren men vi ser ett stort behov av att kremera till exempel hästar, vilket bland annat är ett behov som vi hoppas kunna tillgodose i framtiden.

Mälardalens Smådjurskrematorium AB får i år även ett bidrag från länsstyrelsen på 800 000 och nu är förhoppningen att kunna ta emot kunder från Västerås till hösten.

– Bidraget betyder mycket för vår verksamhet. Dels betyder det att vi kan utveckla ett värmeåtervinningssystem där vi använder oss av spillvärme från våra maskiner och värma upp dels vår egna fastighet och i framtiden kanske även närliggande fastigheter. Det innebär också att vi kan få större lokaler och ge våra anställda en bättre arbetsmiljö.

Kommer det att lukta?

– Det är en vanlig fråga vi får. Och svaret är nej. Moderna maskiner är utvecklade för att minimera riskerna för lukt och rök.

Tillinge Djurminnesplats utanför Enköping kommer fortfarande att finnas kvar och användas för dem som inte vill ha med sig askan hem.