Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djurens känslighet hjälperdem vid naturkatastrofer

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Fåglar har en bevisad förmåga att kunna känna av förändringar i lufttrycket, till exempel om ett lågtryck närmar sig med oväder. Speciellt sjöfåglar har denna förmåga och i bondepraktikan finns ett uttryck om att när fåglarna håller sig ute till havs så är ett oväder i antågande.

En solig och varm sommardag svävar insekterna högt upp i skyn, de förs dit av stigande uppvärmd marknära luft och det är dem som lockar dit svalorna. Så uttrycket att svalorna flyger högt vid vackert väder är inte bara en myt. Ur prognossynpunkt kan man anta att det också ska förbli vackert väder men frågan är hur länge. Naturens väderkänslighet kan motsvaras av mycket korta prognoser.

Djuren kan med hjälp av sin överkänslighet mycket bättre än människan klara sig vid naturkatastrofer. Innan tsunamivågen i Thailand t.ex. flydde elefanterna upp i bergen. Människan har tidigare varit beroende av att kunna tyda djurens och växternas beteenden och har säkert behållit en del av den förmågan, om än omedvetet.