Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dock är Johansson den av de tre som hittills framstår som den skickligaste kameleonten.

Partiledarkandidaten Annie Johansson verkar vara både väljarnas och centerpartisternas favorit. Det enda som talar emot henne är hennes ibland överdrivet marknadsliberala inställning.

Under Almedalsveckan höll Maud Olofsson sitt sista partiledartal. Sedan dess har det pratats både i och utanför Centerpartiet om vem som ska efterträda henne. I går nådde snacket ett klimax när valberedningen presenterade tre kandidater i Annie Johansson, Anna-Karin Hatt och Anders W Jonsson.

Även om deras bakgrunder skiljer sig åt är de alla tillräckligt kompetenta. Johansson är trots blott 28 år både jurist och riksdagsledamot. Hatt, som har curlats av Olofsson i tio år, är IT- och regionminister, men har innan hon blev statsråd arbetat som så väl företagsledare som statssekreterare. Jonsson är barnläkare och har varit fritidspolitiker sedan ungdomstiden.

Dessutom kan alla kandidaterna sägas ha en fot kvar i glesbygden, något som är en förutsättning om man ska ha en chans att ena Stureplanscenterns anhängare med de gamla kärnväljarna på landsbygden. Jonsson är bosatt på en gård och har rötter i Jämtland, medan både Johansson och Hatt är småländska bonddöttrar.

Dock är Johansson den av de tre som hittills framstår som den skickligaste kameleonten. Hon lyckas bland annat kombinera blogginlägg på Centerkvinnornas blogg, vars sidhuvud pryds orden ”Vi som mockar koskit i pumps”, med att flanera med hippa borgerliga fritänkare på tankesmedjan Timbro i Stockholm.

Att Johansson går hem i stugorna märktes under valet 2010. Då kammade hon hem 4919 personröster. Det betyder att nästan var tredje (29.18 procent) av Centerröstarna i Jönköping kryssade Annie Johansson.

Det kan ställas i relation till Jonsson som fick ihop 1008 kryss i Gävleborg, vilket också är ett hyfsat resultat. Hatt var den som hade minst framgång. Endast 290 Centerväljare i Stockholms län röstade på henne. (Till hennes försvar kan sägas att det anses särskilt svårt att samla kryss i Stockholm samt att hon var ett relativt okänt namn.)

Johanssons enda nackdel är nog att hon, med centerpartistiska ögon mätt, lokaliserar sig väl långt åt höger i det politiska landskapet. Det blir bland annat tydligt när hon på sin blogg beskriver sig själv som ”marknadsliberal”. I det avseendet verkar Hatt, som säger sig vara socialliberal, som ett mer gångbart alternativ. Barnläkaren Jonsson som bland annat brinner för frågor som rör barn och vård verkar också stå närmare mitten, även om han än så länge är ett oskrivet blad för alla utom Center-partiets egna medlemmar.

Klart är i alla fall att det gamla bonde-förbundets nya partiledare kommer att stå inför stora utmaningar. Den första och största blir att profilera partiet i Alliansen. Något som förslagsvis kan göras genom att öronmärka frågor och lyfta ståndpunkter som skiljer Centerpartiet från de andra borgerliga partierna.

En potentiellt användbar fråga är det svenska medlemskapet i EMU. Centern är ju det enda borgerliga parti som konsekvent har varit emot euron. Ett ställningstagande som stämmer väl överens med allmänhetens. Enligt en mätning från SCB var 64 procent av svenskarna negativa till euron i maj, ett motstånd som också lär ha ökat med tanke på den ekonomiska utvecklingen i Europa. Här skulle alltså en framtida centerpartistisk partiledare verkligen kunna att sticka ut hakan. Vem som ska få äran att så göra återstår dock att se.