Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Död kråka i människograv

Vandalerna for fram över Svedvi kyrkogård natten till måndagen. Massor av nyplanterade blommor revs upp från gravar av okända personer.

- De hade rivit upp blomsterplanteringar i stor mängd och slängt dem runtomkring på kyrkogården, säger kyrkoherde Asta Matikainen Lecklin.

En annan obehaglig överraskning väntade också för personalen på måndagsmorgonen.

En kyrkogårdsarbetare som skulle vattna växter såg att något verkade konstigt med en grav. Vid närmare påseende hade någon grävt i den nyligen. Den anställda krafsade lite i marken och hittade då en nybegraven död kråka.

- Den låg inte så långt ner, men ändå. Det är så osmakligt, säger kyrkoherden.

Hennes tankar går också till dem som brukar besöka kyrkogården och som blir ledsna över vandalisering av det här slaget.

- Räcker det inte med att planteringar rivs upp på Hammartorget - måste folk åka ända ut till Svedvi för att förstöra? frågar hon sig.

Missdådet kan ha utförts redan i helgen, men troligast är att det var under natten till måndagen. Annars hade förmodligen besökare ringt och rapporterat det inträffade i helgen.

Under måndagsförmiddagen arbetade kyrkogårdspersonalen med att återställa begravningsplatsen i fint skick. Många nya blommor fick också beställas.

Polisen rubricerar det inträffade som brott mot griftefriden.