Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödsfall hemma ska utredas

Mannen var yr, illamående och kunde knappt stå. När en anhörig ringde telefonrådgivningen fick han rådet att gå till sin husläkare. Samma kväll dog mannen i hjärnblödning.

Detta tragiska dödsfall ska nu utredas enligt Lex Maria.

Mannen, som var i åldern mellan 40 och 50, hade vaknat vid midnatt, kallsvettig och illamående och med kraftig yrsel. Han kunde varken sitta eller stå.

Han ringde inte själv till sjukvårdsupplysningen. Det gjorde i stället en anhörig. Sjukvårdsupplysningen gav ett lugnande besked, och uppmanade mannen att gå till sin familjeläkare dagen därpå, samt återkomma om symptomen blev värre.

Men mannen kom inte iväg till husläkaren. I stället hittades han död på kvällen.

En obduktion visade att mannen hade fått en hjärnblödning i lillhjärnan med tecken på inklämning av hjärnstammen.

Lex Maria-utredningen handlar inte om felrådgivning, påpekar Margaretha Bergåker, verksamhetschef för 1177-verksamheten i Västmanland.

– Personen i fråga hade inte de typiska symptomen för det han avled av. Om man ringer för yrsel, och man kan prata och inte har några försvagningar, så skickar vi inte ambulans för det. Det var inte rådgivningen som han dog av. Han dog ju i hemmet ett halvt dygn efteråt. Det vi tittar på i det här fallet är om vårt rådgivningsstöd kan bli bättre, säger hon.