Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödsolycka på E18 – 20 skadade till sjukhus sedan buss krockat med lastbil

 
Bussolyckan i Arboga 2017
Visa alla artiklar

En svår trafikolycka inträffade vid 19-tiden på tisdagen på E18 utanför Arboga i höjd med trafikplats Gräsnäs. Resurser från flera län arbetade med olyckan.
En person avled till följd av sina skador och 19 fördes till sjukhus. Ytterligare elva olycksdrabbade togs omhand på församlingsgården i Arboga.

Läs också: Fotograf på plats vid dödsolyckan: "Bussen var illa tilltygad i fronten

Det är skadade och blod överallt

Flera räddningsfordon var på plats vid olycksplatsen, belägen ett par kilometer norr om trafikplats Gräsnäs. Olyckan inträffade i södergående riktning mot Örebro.

– Det rör sig om en allvarlig olycka med ett flertal skadade. En betongbil, en buss med passagerare och flera personbilar är inblandade, säger Martina Saghamre, befäl vid polisens kommunikationscentral i Västmanlands län.

En anhörig till en passagerare på bussen, som inte vill framträda med sitt namn, berättade om den kaotiska situationen ombord på bussen:

– Det är skadade och blod överallt.

En person har bekräftats avliden. Ett tjugotal personer behövde vård, minst en av dem var allvarligt skadad.

Tv : Se vår andra livesändning från dödsolyckan

Polisen presstalesman, Anders Hedström, informerade om olyckan på tisdagskvällen. Då var det ännu oklart hur olyckan gått till:

– Det kan vi inte svara exakt på just nu. Det tycks som om en buss med passagerare kört in i en lastbil, därefter har flera personbilar blivit inblandade, vi vet inte hur många, säger han och fortsätter:

– Det är fruktansvärt halt på olycksplatsen.

Polis från Örebro och Södermanlands län biträdde polisen i Västmanland medan sjukvårdsresurser från flera län tog hand om de skadade.

– Vi har gått upp i stabsläge inom sjukvården. Jag vet att vi har ett gott samarbete med sjukvården i övriga län i sådana här frågor, säger Eva Lindahl, kommunikationsdirektör vid Region Västmanland (tidigare Landstinget Västmanland), på tisdagskvällen.

Inledningsvis var det också oklart hur många personer som hade skadats. Enligt den senaste informationen från Västmanlands sjukhus i Västerås har sju skadade tagits emot i Västerås, varav minst en dem ska ha ådragit sig mycket allvarliga skador.

Elva personer har förts till universitetssjukhuset i Örebro och ytterligare elva olycksdrabbade togs omhand på församlingsgården i Arboga. Ingen av dem som fördes till Örebro och Arboga ska ha ådragit sig allvarliga skador.

Sofia Hansson bor bara några hundra meter från olycksplatsen. Hon märkte ingenting särskilt under kvällen, förrän hon skulle gå ut till stallet.

– Då såg jag att det var massor av blåljus på E18, så jag förstod att det hänt något stort.

Hon gick in på lokaltidningens sajt och läste att det handlade om en stor olycka.

– Det var väldigt dimmigt men jag såg ändå att det var mängder av blåljus.

Den sträcka av E18 som går nära hennes gård är inte särskilt olycksdrabbad, anser hon. Det är sällan som hon ser blåljus där. Men denna kväll var det både dimmigt och halt.

– Sedan gick jag ner till viltstängslet vid E18 och såg att det var en buss som kört in i huven i en lastbil. Då förstod jag att det var allvarligt.

När vi pratar med Sofia klockan 22.57 på tisdagskvällen ser hon att trafiken börjar rulla så smått igen. De flesta blåljus är borta, däremot blinkar det orange från arbetsfordon.

Läget var inledningsvis kaotiskt på olycksplatsen och det rådde svår dimma. All trafik i båda riktningarna på E18 stoppades mellan Köping och Arboga under det omfattande räddnings- och bärgningsarbetet.

Trafiken leddes om under via länsväg 250 Köping-Kungsör och vidare på E20 mot Arboga, och omvänt. Långa köer bildades på E18 i anslutning till omledningen och det var köer även på länsväg 250.

Under kvällen förekom flera bud om när vägen åter skulle vara öppnad. Länge trodde man att den skulle vara fullt framkomlig vid 23-tiden, men det dröjde till 01.30 innan vägen öppnades. Vägen var sammanlagt avstängd i sex timmar på grund av omfattande bärgning och saneringsarbete.

Olycksbussen är en Scania Irizar med plats för 35 resenärer samt chaufför. Bussen kördes i linjetrafik för bussföretaget Nettbuss/Bus4you mellan Arlanda och Karlstad via Västerås och Örebro. I Västerås fanns det anslutning för resenärer från Stockholm.

Bussen avgick från Arlanda 16.55 och Västerås 18.20 och var på väg mot Örebro där den skulle ha anlänt 19.30 på sin färd mot Kristinehamn (ankomst 20.30) och slutstation Karlstad (ankomst 21.05). Bussen är utrustad med säkerhetsbälten för chaufför och samtliga passagerare. Den är av nyare typ.

Olycksbussen har tagits i beslag av polisen och kommer att undersökas av bilinspektörer för att se om det finns några fel i fordonet som kan ha bidragit till händelsen. Även minst en lastbil och åtta personbilar ska ha varit inblandade i olyckan.

Enligt Trafikverket ska det vid olyckstillfället ha varit mycket besvärligt väglag på E18, med dimma och halka.

Vid svåra olyckor brukar ofta resurser i form av psykosocialt omhändertagande – av vittnen, fysiskt oskadda men chockade olycksoffer samt anhöriga – via kommunens POSOM-grupp aktiveras. Det är oklart om Arboga kommuns POSOM-grupp har aktiverats. I takt med att man får visshet om de skadade och den avlidnes hemvist kan det bli aktuellt att aktivera fler kommuners POSOM-grupper.

Vid svåra olyckor, exempelvis vid olyckan på E18 i Arboga kommun år 2006 där tio personer omkom, kopplas även Statens Haverikommission in för att utreda olyckan. Det är ännu inte klart om haverikommissionen ska utreda kvällens olycka.

Läs också: Fotograf på plats vid dödsolyckan: "Bussen var illa tilltygad i fronten"

TV: Se vår första livesändning om dödsolyckan:

Olycksplatsens ungefärliga läge, med ledning av de nya uppgifter som framkommit under kvällen. Enligt de tidigare, preliminära, uppgifterna var olycksplatsen belägen något längre söderut.

TV: Här bärgas bussen från platsen.