Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dom för djurplågeri fastslås

En kvinna från Hallstahammar lämnade katter ute i naturen, där de svalt. Hennes djurplågeridom tas inte upp i hovrätten. 

En kvinna från Hallstahammars kommun som av tingsrätten dömdes till 3 000 kronor i dagsböter för djurplågeri får inte sin sak prövad i hovrätten. Det står klart sedan Högsta Domstolen inte funnit skäl att meddela prövningstillstånd.

Det var sommaren 2009 som kvinnan släppte ut tre katter i naturen, ganska långt från sitt hem, och sedan åkte från platsen.

En av katterna påträffades flera veckor senare av en annan person. Den var då så uttorkad och utmärglad att det bedömdes som nödvändigt att avliva den.

Kvinnan har förklarat att hon tyckte att katterna borde få vara ute i naturen på sommaren i stället för att bara vistas inomhus. Hon trodde inte att katterna skulle lida någon nöd.

Domstolen anser inte att det kan anses som styrkt att kvinnan uppsåtligen vanvårdat katten som påträffades. Men däremot att hon handlat grovt oaktsamt och därmed gjort sig skyldig till djurplågeri.