Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dom mot Ica ger anställda pengar

Ica hade inte rätt att schemalägga de anställda på Centrallagret i Västerås på helgdagar. En dom i arbetsdomstolen ger runt 270 anställda 5 000 kronor med ränta, cirka 1,3 miljoner, för att de fick jobba påsken 2008.

Dessutom får fackförbundet Handels ett skadestånd på 75 000 kronor, med ränta.

Arbetsgivarorganisationen Svensk Handel och arbets-givaren Ica Sverige AB får dessutom, med hälften vardera, ersätta Handelsanställdas förbund för rättegångskostnaden på 585 000 kronor.

En lång infekterad konflikt med både maskning och hot om vild strejk har därmed fått sitt formella slut.

Handels hade begärt betydligt högre belopp, men är mycket nöjt.

– Jättekul att se att det lönar sig att driva facklig kamp. Nu får de som är medlemmar i Handels pengar, säger Sören Söderman, ombudsman på Handelsanställdas förbund, avdelning 18.

Peter Fundberg har som medlem i klubbstyrelsen varit med hela vägen. Han är en av de 270 som får drygt 5 000 kronor.

– Pengar är ett sätt att visa för arbetsgivaren att det gör ont att bryta mot avtal. Men det bästa är att utslaget bevisar värdet av starka kollektivavtal. Annars kan arbetsgivaren förlägga arbetstiden hur som helst, kommenterar han.

– Vi blev orättvist behandlade och Handels visade att det är en organisation som står på vår sida och kämpar för oss.

Det hela började med att man inte kom överens om schemaläggning och ob-ersättning. För att sätta press på arbetsgivaren sade Handels upp alla lokala avtal.

Då gällde det sämre centrala kollektivavtalet, som tolkades helt olika av parterna.

Knäckfrågan var om en skrivning om arbete på söndagar kunde tolkas som att arbetsgivaren även kunde schemalägga helgdagar. Arbetsgivaren tolkade avtalet som att det var fritt fram att schemalägga de anställda på helgdagar.

Arbetsdomstolen gjorde en annan tolkning av partihandelsavtalet.

Handelsanställdas förbunds uppfattning får anses ha mest fog för sig, kommenterar domstolen utslaget. Domstolen hänvisar bland annat till allmän språkuppfattning och att det inte framkommit något som talar för att arbetet inte skulle kunna ligga nere under helgdagar.

En av ledamöterna hade dock en skiljaktig mening.

– Det här domslutet är normgivande. Det har många anställda på andra lager väntat på, säger Peter Fundberg.

Driftchefen Anders Nilsen tycker att det är väldigt skönt att frågan är avgjord.

– Vi har aldrig haft för avsikt att göra fel. Nu anser Arbetsdomstolen att vi gjort det. Då ska vi rätta till det.

För Ica-lagrens del finns sedan drygt ett år ett företagsavtal, som reglerar både ob-ersättningar och arbete på helgdagar.

Det är både Anders Nilsen och facket nöjt med.

De centrala förhandlingarna om arbete på andra helgdagar 2008 ajournerades i avvaktan på utslaget. De kommer nu att återupptas.

Runt 700 kollektivanställda jobbar på lagret.

Detta har hänt

Konflikten började med att man inte kom överens om ob-ersättning och schemaläggning. Facket sa då upp alla lokala avtal. Kollektivavtalets sämre villkor gällde från mars 2008.

Före påsken förekom både maskning och hot om vild strejk.

Företaget tolkade avtalet som att de hade rätt att schemalägga arbete på helgdagar och gjorde det.

Handels gick då till Arbetsdomstolen.