Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dömd för mordförsök överklagar till HD

Den 60-årige man som i maj dömdes till fem års fängelse för ett mordförsök på Viksäng har överklagat domen till Högsta domstolen.

Annons

Händelsen utspelade sig i november då mannen och en 47-årig kvinna befann sig i hans lägenhet. Mannen injicerade sig själv med en drog han trodde var amfetamin, blev våldsam och högg kvinnan i halsen med en kniv.

Mannen friades av tingsrätten, eftersom den drog han injicerade var en annan än den han trodde. Tingsrätten ansåg att han därmed befunnit sig i ett rus han inte själv vållat. Därmed kunde han inte hållas ansvarig.

Hovrättens bedömning blev den motsatta.I överklagan anförs att mannens omdöme var starkt nedsatt och att han aldrig skulle ha injicerat substansen om han visste att det inte var amfetamin. Därmed saknade han uppsåt.

Advokaten anför också att frågan är ovanlig juridiskt sett och att det därför är av stor vikt att målet prövas också av högsta instans.