Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dömd för sex med 13-åring

År 2005 träffade en drygt 16-årig yngling en flicka i 13-årsåldern. Deras relation har nu lett till straff för 16-åringen.

De två var tillsammans under tre år, och under den tiden hade de båda samlag, trots att 16-åringen mycket väl visste att hans flickvän inte var 15 år, hon var bara drygt tretton och ett halvt år när han, själv knappt 16 och ett halvt år gammal, hade sexuell relation första gången.

Vid flera tillfällen under deras relation misshandlade ynglingen flickan.

Det hela avslöjades då flickan senare, då hon kommit upp i övre delen av tonåren, började berätta för sin mor om vad som skett och polisanmälan gjordes flera år efter händelsen.

Västmanlands tingsrätt fann i februari 2011 att den i dag 23-årige mannen kunde överbevisas om flera fall av misshandel och sexuellt umgänge med barn, och att åldersskillnaden dem emellan inte var så liten att den kunde fria honom från ansvar för de sexuella handlingarna medan flickan var 13 och 14, trots att dessa var frivilliga och ömsesidiga.

Tingsrättsdomen blev 70 dagsböter à 50 kronor och skadestånd på 12000 kronor.

Målet överklagades till Svea hovrätt som nu funnit 23-åringen skyldig på fler punkter av såväl misshandel som sexuellt utnyttjande av barn.

Hovrätten skärper påföljden till villkorlig dom, 120 dagsböter à 50 kronor (alltså 6 000 kronor) samt ett kraftigt skärpt skadestånd och ersättning till brottsoffret – den idag 20-åriga unga kvinnan – på 52 000 kronor.