Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dömd för uppmärksammat mord får fortsatt rättspsykiatrisk vård

46-årig man dömdes till sluten psykvård för mordet vid Kokpunkten 2012. Han ska sitta fortsatt inlåst, men har gjort framsteg i vården och får vissa förmåner.

Söndagen den 23 september 2012 hittade en privatperson liket efter en 42-årig man på Kraftverksgatan, alldeles i närheten av gamla ångkraftverket som då var under omvandling till dagens Kokpunkten.

Det visade sig att mannen avlidit till följd av kraftigt våld. Ganska snart föll polisens misstankar på en i dag 46-årig man. Han och offret hade på kvällen den 22 september suttit och festat på restaurang i Skultuna och senare hade de följts åt hem till 46-åringen som vid tillfället var bosatt i ett torp mellan Västerås och Surahammar.

Under natten urartade den goda samvaron männen emellan och det hela slutade med att 46-åringen slog ihjäl 42-åringen. Han dumpade den döende mannen på Kraftverksgatan efter att ha kört honom dit i bil.

Västmanlands tingsrätt dömde 46-åringen till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, domen fastställdes av hovrätten i maj 2013 och Högsta domstolen tog inte upp fallet till prövning.

46-åringen hävdade att han utfört gärningarna i nödvärn, men såväl tingsrätt som hovrätt avvisade det argumentet.

Det var enligt båda rätterna uteslutet att döma 46-åringen till fängelse med tanke på att han utförde dådet under inflytande av en allvarlig psykisk störning.

I mars 2014 rymde 46-åringen under en beledsagad permission i Skultuna men kunde samma dag gripas i Stockholm och återföras till psykvården.

Var sjätte månad ska den som dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning få sin sak prövad av förvaltningsrätten.Så har nu också skett för 46-åringen. Förvaltningsrätten har hört 46-åringens behandlande läkare, sakkunniga läkare samt åklagaren och konstaterar att risken för att 46-åringen ska begå nya brott om den slutna vården upphör är hög.

Rätten har däremot konstaterat att 46-åringen sedan 2015 skött sina friförmåner och utvecklas i en positiv riktning även om hans psykiska sjukdom fortfarande befinner sig i en behandlingsfas.

Därför har förvaltningsrätten beslutat att 46-åringen alltjämt ska få sluten rättspsykiatrisk vård.

Hans läkare kan dock få besluta att 46-åringen – om han fortsätter sköta sig enligt läkarens mening – får så kallad frigång. Frigång innebär att 46-åringen får vistas på egen hand utanför vårdavdelningen men inom sjukhusområdet.

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare - och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.