Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dömd läkare anmäldtill Socialstyrelsen

En läkarmottagning i Västerås anmäler en dömd läkare till Socialstyrelsen.

Enligt rutiner ska domstolarna själva anmäla fall när legitimerad sjukhuspersonal döms för brott. Läkarmottagningen hävdar att rutinerna inte alltid efterföljs och därför skickade de själva domen till socialstyrelsen. En möjlig anledning till att tingsrätten inte meddelat domen till socialstyrelsen är att det inte framgick att den dömde är läkare.

Det var i juli i år som en 52-årig läkare dömdes av tingsrätten för bland annat grov kvinnofridskränkning och fridskränkning.

Läkaren hade alkoholproblem och hans fru och tre döttrar vittnar om att han blev aggressiv och lättstött när han drack sig berusad. Han har flera gånger hotat sin familj och vid enstaka tillfällen har han även slagit sin fru och sin äldsta dotter. Familjen uppger att detta har pågått i flera år men att det blev värre efter en utlandsresa följt av ledighet under sommaren 2010. Flera gånger har familjen tvingats låsa in sig i ett rum eller flytt bostaden i rädsla för 52-åringen.

Den 52-åriga läkaren dömdes till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Han var anställd vid läkarmottagningen i Västerås fram till den 25 augusti, då han valde att säga upp sig.

Det är nu upp till socialstyrelsen att besluta om vilka åtgärder som ska vidtas. 52-åringen riskerar att få sin läkarlicens indragen men kan också klara sig undan med en varning.