Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd SD-ledamot blir politisk vilde

Joachim Löfgren, andra namn för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige har uteslutits ur sitt parti men tänker sitta kvar i kommunfullmäktige i Västerås.

Annons

Om situationen i fullmäktige var besvärlig efter valet har den nu blivit ännu mer komplicerad. Sverigedemokraterna, som hade tre mandat och är vågmästare, splittras. Joachim Löfgren blir politisk vilde. Två Sverigedemokrater är kvar på sina mandat.

Joachim Löfgren uteslöts därför att han är dömd för misshandel och inte uppgivit det till partiet. Han dömdes villkorligt och fick samhällstjänst i 50 timmar, i augusti 2008.

Han skulle ha berättat om domen i den vandelsförsäkran som alla på Sverigedemokraternas valsedlar måste skriva under.

– Om vi haft vetskap om domen kunde vi ha haft en dialog men vi ser allvarligt på att han undanhållit den, säger Marie Edenhager, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Dalarna–Västmanland.

Undanhållandet har, enligt styrelsen, gjort det omöjligt för Löfgren att fortsätta i partiet.

Joachim Löfgren är dock vald till kommunfullmäktige och har rätt att själv avgöra om han ska sitta kvar på sitt mandat eller inte.

– Jag sitter kvar på grund av dem som röstat på mig. Jag ska försöka driva det som de stött mig för, säger han.

Han accepterar uteslutningen. Att han inte uppgav domen i vandelsförsäkran motiverar han med att den förre ordföranden inte tyckte att den hade någon betydelse.

Hur ska du agera i fullmäktige?

– Det finns väl tillfällen där jag kan samarbeta med någon. Det kan finnas avgörande lägen där jag får ut någonting för det, säger han.

Marie Edenhager reser till Västerås i nästa vecka för att diskutera situationen med övriga i partiet.

Annons