Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd våldtäktsman får sitta längre i fängelse – överföll kvinna vid busshållplats

Artikel 8 av 8
Misstänkt våldtäktsman spårades via mobil
Visa alla artiklar

Den 37-årige man från Köping som i juli i år överföll och våldtog en kvinna vid en busshållplats norr om Västerås får fängelsestraffet skärpt av Svea hovrätt.

Annons

Som vi tidigare berättat blev en kvinna i 20-årsåldern indragen i ett buskage och våldtagen av en för henne okänd man natten till söndagen den 1 juli i år.

Kvinnan hade tagit VL:s linje 569:s sista nattbuss mot Sala som avgick strax efter klockan två på natten från Västerås.

Mannen drog, efter att ha frågat kvinnan om han fick låna hennes mobiltelefon – vilket han inte fick – in henne i ett buskage och våldtog henne. Han stal även hennes mobiltelefon, vilket skulle visa sig fatalt för hans tid i frihet.

Kvinnan kontaktade polis med hjälp av en bekant en kort stund efter våldtäkten, och hennes mobiltelefon var försedd med funktionen ”Hitta min iPhone”. Polisen kunde med hjälp av hund gripa mannen bara någon timme efter dådet, han hade då telefonen på sig, en telefon som hela tiden sände signaler som spårade honom.

Han frihetsberövades genast och har sedan händelsen suttit inlåst som anhållen och sedermera häktad.

I augusti i år dömdes mannen till tre års fängelse för våldtäkt och grov stöld. Han försvarade sig i tingsrätten med att kvinnan frivilligt givit honom mobiltelefonen och kysst honom, vilket tingsrätten avfärdade som ”löjeväckande” uppgifter.

Dessutom framhöll tingsrätten att brottet skedde under ”ett händelseförlopp som inte kan ha varit kortvarigt, det skett verbal förnedring, dödshot samt strypgrepp med andnöd”.

Straffet överklagades till Svea hovrätt som nu i en dom skärper straffet från tre till tre och ett halvt års fängelse. Hovrätten plussade på tingsrättens beskrivning av dådet med att det varit fråga om ”upprepade övergrepp” och att brottet ägt rum på en öde plats där brottsoffret varit helt utlämnat åt våldtäktsmannen och tjuven.

Hovrätten anser också att det inte var fråga om nån impulshandling. Det faktum att han uppenbart valt att mitt i natten följa efter kvinnan åt ett helt annat håll tydde på att han planerat brottet. Han är som sagt hemmahörande i Köping och borde därför ha tagit buss 515 om han skulle dit.

Hovrätten framhöll också i domen att synen på våldtäktsbrott numera bedöms strängare än tidigare och en enig hovrätt ansåg att straffvärdet var tre och ett halvt år.

Tingsrätten dömde 37-åringen att betala ett skadestånd om drygt 145 000 kronor till kvinnan, främst för våldtäkten men också för den grova stöld hon utsattes för. Hovrätten ändrade inte det skadeståndet. 37-åringen kvarblir i häkte tills domen vinner laga kraft.

Sveriges Radio P4 Västmanland var först med att berätta nyheten om det skärpta straffet.

Annons