Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domstolar oeniga om kvinna är sambo eller ensamstående

Försäkringskassan ansåg att Västeråskvinnan var sambo och att hon därmed inte hade rätt till bostadsbidrag. Förvaltningsrätten höll inte med – men nu får Försäkringskassan rätt i kammarrätten.

Det hela började år 2016, när Försäkringskassan beslutade att kvinnan, som är i 40-årsåldern, inte längre skulle ha rätt till bostadsbidrag för ensamstående föräldrar.

Anledningen var att Försäkringskassan ansåg sig ha uppgifter om att kvinnan inte alls var ensamstående, utan i själva verket sambo med en ungefär jämnårig man som dessutom är far till ett av kvinnans barn. Mannen är dock skriven på annat håll än kvinnan.

Försäkringskassan stödde sig bland annat på det faktum att mannen gjorde överföringar på tusentals kronor per månad till kvinnan, att de har gemensamma skulder, och att Försäkringskassan fått en anmälan från något håll om att de båda var sambor.

I en dom i förvaltningsrätten i Uppsala i december 2016 ansåg dock förvaltningsrätten att Försäkringskassans uppgifter om samboskapet var för vaga.

Att mannen skickade pengar till kvinnan var inte så konstigt, ansåg förvaltningsrätten, eftersom mannen ville betala för sitt barn och betala sin del av de gemensamma skulderna. En enig förvaltningsrätt ansåg att kvinnan skulle ha rätt till bostadsbidrag.

Försäkringskassan överklagade förvaltningsrättens dom till kammarrätten i Stockholm.

En enig kammarrätt gör nu motsatt bedömning jämfört med underrätten. Rätten gör en motsatt bedömning av Försäkringskassans bevis – tjänsteanteckningarna om att posten delas ut till dem båda på kvinnans adress samt att ett fritidshem fått en och samma adressuppgift från dem båda under ett tidigare läsår är allesammans trovärdiga.

Dessutom finner Försäkringskassan att mannen betalar in åtskilliga tusen till kvinnan, summan av det gemensamma lånet är däremot bara tresiffrigt.

Slutsatsen kammarrätten drar är att mannen och kvinnan är att räkna som sambor och att kvinnan i alla fall inte lyckats motbevisa det. Kammarrättens dom är att kvinnan inte längre har rätt till bostadsbidrag.