Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dopade motionärer växande problem

Motionärer som tar anabola steroider är en oroande trend som får Friskis och Svettis att reagera och kräva fler dopningskontroller.

– Vi är en stor förening som uteslutande håller på med motionsidrott, då är det naturligt att vi kliver fram och tar ett ansvar. Vi står för en dopningsfri idrott, säger Marie Johansson som är verksamhetschef på Friskis och Svettis i Västerås.

Riksorganisationens generalsekreterare gick i går ut med en uppmaning till Riksidrottsförbundet, RF, att genomföra fler oanmälda dopningskontroller.

Friskis och Svettis i Västerås beställer och betalar redan idag för ytterligare kontroller, också de i RF:s regi.

Det handlar om 10–20 kontroller per år av gymbesökare, eftersom erfarenheten visat att det är där dopning förekommer.

I Västerås har ingen medlem befunnits dopad, men för tre år sedan vägrade en gymbesökare att bli kontrollerad. Han stängdes då av.

Marie Johansson ser en förklaring till att även motionärer dopar sig idag.

–Man vill ha snabba resultat. Det är en trend i hela samhället och många har inte tålamod att vara konsekventa med träning och kost.

De som åkt fast inom Friskis och Svettis har varit unga män.

–Det här är en samhällsfråga som måste lyftas. De här personerna begår en olaglig handling och kan också få fysiska skador.

2010 kontrollerade Riksidrottsförbundet 3550 elit- och tävlingsidrottare och 400 motionärer.

42 personer straffades för brott mot dopningsreglerna. Mer än hälften var motionärer. Tio var medlemmar i Friskis och Svettis.