Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dopfest urartade - ingen fälls

De två släkterna drabbade samman efter ett barndop. Christer Sjögrens låt ”Tack och farväl” i kombination med alkohol tycks ha varit en utlösande faktor.

Men ingen av de inblandade fälls för misshandel – de misstänkta och offren har under utredningens gång liksom under rättegången ändrat sina berättelser. ”Ingendera sida har gjort något mer trovärdigt intryck än motsidan”, skriver tingsrätten i sin dom.

Det var i mars förra året som släkterna skulle fira barndop. På söndagen fortsatte festligheterna med en krogrunda för sex av dem. Totalt dracks 70 starköl.

Tillbaka i en bostad på Önsta Gryta fortsatte de att dricka sprit. En i sällskapet, en 27-årig man, ville avstyra ett tänkt giftermål och tog upp det till diskussion. Han upplevde att de andra blev arga och när de spelade Christer Sjögrens låt ”Tack och farväl” om och om igen fick han uppfattningen att han inte längre var välkommen.

De andra har beskrivit hur 27-åringen blev som ”våldsam och tokig” och bråket var ett faktum.

Någon av dem kontaktade en av de äldsta i släkten. Han i sin tur tog med sig några släktingar och åkte till Västerås för att hålla en egen ”rättegång”.

Enligt ett av offren stormade den ena släktgrenen huset med träslevar och knutna nävar. Bord vältes och blomkrukor flög i luften.

När den första polispatrullen anlände till adressen fick han en kniv kastad emot sig när han satt i bilen med nedvevad ruta.

Kniven träffade alldeles nedanför rutan. Hade den träffat polismannen skulle han sannolikt ha tillfogats en livshotande, eller i vart fall allvarlig skada, anser domstolen.

Tingsrätten dömer den utpekade 19-åringen för försök till grov misshandel till fängelse i fem månader.

Han ska också betala betala 10 000 kronor i skadestånd till polismannen.