Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dottern drabbades av hjärnskada efter fall – nu berättar Jessica Falks sin historia

"Konsten att le när livet rasar" så heter den föreläsning som Jessica Falk höll på CFL i Söderhamn under tisdagskvällen.
Det är en historia om hennes dotter som lever med en mild hjärnskada efter ett fall för fyra år sedan, och det är en historia om hur man ska orka stå ut och gå vidare.

Att det endast sitter ett tiotal åhörare spelar ingen roll, Jessica Falk vill fortfarande ge dem allt hon har. Hon inleder med sin låt "Just do it" innan hon hälsar alla välkomna.

– Det är viktigt vad vi sänder ut för signaler. Jag måste visa positiv energi för att få positiv energi tillbaka, säger hon.

För fyra år sedan ramlade hennes nu 13 åriga dotter ner för en trappa. Fallet skedde på sommarlovet och det var inte förrän skolan började som det tydligt märktes att någonting inte stod rätt till.

– Vi märkte att läxböckerna bara samlades på hög. Läraren sa till oss att hon bara sitter där på lektionerna. Som om hon inte fattade vad som sägs, säger Jessica Falk.

Det visade sig att dottern hade fått en hjärnskada som gjorde det omöjligt att koncentrera sig några längre stunder. Hon blev snabbt hjärntrött vilket innebär att hjärnan bara stänger ner.

Se också: En promenad för hjärnforskningen

– Många likställer hjärnskador med utvecklingsstörningar och det är fel. Jag tycker att det finns ett behov att berätta vad som händer när man slår huvudet. Många kanske rycker på axlarna och säger att det bara är en hjärnskakning, men 20 procent av alla som får hjärnskakning får bestående men, säger Jessica Falk.

Tiden efter fallet blev tung för hela familjen. Jessica tog sig tid för att lyssna på sin dotter som beskrev en situation med massor av ångest. Ett liv där kortare stunder ute bland folk måste följas av 16 timmars sömn för att hjärnan skulle orka med.

– Idén till den här föreläsningen kom när min dotter sa till mig. "Mamma kan inte du berätta för folk så att de fattar hur jag har det. Och förresten kan du berätta hur det är att vara mamma till mig också", säger Jessica.

Läs också: Jessica Mårds om vägen tillbaka från sin stroke

Det var så "Konsten att le när livet rasar" föddes. Jessica har fått fin respons på tidigare föreläsningar och känner att hon har något viktigt att berätta.

– Det känns gott att få hjälpa till att bidra med kunskap som kanske kan hjälpa någon att må lite bättre. Jag hoppas att folk känner att det är äkta, att det är en sann berättelse med inslag av musik, säger hon.

Föreläsningen är en del i anhörigstödsveckan som arrangeras i samverkan mellan Söderhamns kommun, Svenska kyrkan och Studieförbundet Bilda.