Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Doug Seegers tog sig ur missbruk och misär

Det är mycket smärta i det som Doug Seegers skriver om. Och allt är självupplevt, enligt sångaren och gitarristen. Hans liv har varit fyllt av toppar och dalar. På tisdag uppträder han på Konserthuset.

Den amerikanske countryartisten Doug Seegers rörde vid svenska hjärtan när han medverkade i TV-programmet Jills veranda förra året. Han var hemlös och satt på en parkbänk när TV-teamet med Jill Johnson och Magnus Carlson mötte honom. Doug Seegers låt ”Going Down to the River” som han framförde i programmet tog sig snabbt in på svenska topplistor.

Musiken har alltid varit en del av Doug Seegers liv. Han växte upp med tre bröder och stora familjesammankomster där alla samlades och sjöng, speciellt vid högtider som julen.

-Mamma och pappa spelade i ett band, berättar Doug Seegers. Min pappa var en Roy Rogers wanna-be . Jag fick en box med countrymusik av honom och det är musik som jag älskar.

- Mamma hade ett spännande klädskåp fyllt med scendräkter som mormor sydde. Där hämtade jag cowboystövlar och scenkläder.

-Mormor sjöng för mig. Hon älskade The Beatles. Så fort det var Beatles på radion så ropade hon ”Doug, kom och lyssna! Hör du vilka harmonier?”

Något som präglat Doug Seegers och som han sjunger om i  den nykomponerade bitterljuva sången ”Daddy´s still around” är att hans pappa försvann när han var åtta år. Doug visste inte vart han tog vägen. Efter en tid gifte hans mamma om sig med en ny man. Doug fick senare vetskap om var pappan bodde, men relationen förblev sval.

Hur har Doug det i förhållandet med sina egna barn?

-Ja du, svarar Doug Seegers eftertänksamt.

-Jag tänker inte ljuga, för jag är ärlig, det vill jag alltid vara.

-Jag jobbar hårt på att återställa relationen till min dotter. Hon tycker att jag har svikit och hon är ledsen på mig. Min son har jag en bra relation med.

Historien upprepade sig, vilket Doug Seegers i dag beklagar. Han arbetade som möbelsnickare och bodde med sin egen familj i bergen i Ithaca i delstaten New York. Redan då hade han missbruksproblem, berättar han, och en dag när han satt med en kompis och drack öl och rökte en joint så kom hans fru in i ladan och sa rent ut:

-Du får välja: det är antingen party- eller mig.

Doug gick sin väg.

-Det ångrar jag i dag, säger han.

-Det var ett dåligt beslut.

-Men jag vill inte gräva ner mig, utan jag tänker att det är av våra misstag som vi kan bli klokare.

Som historien förtäljer så åkte Doug Seegers till Nashville. Det var där han blev hemlös. Men hans problem var inte enbart att han var arbetslös och hemlös, utan i grunden handlade det om personliga problem och missbruk, förklarar han. På frågan om hur han har det i dag skrattar han lite.

-Jodå, jag bor i ett hus. Och jag har till och med köpt ett fordon! En bil.

Det är underbart, tycker Doug. Men han känner samtidigt att det allltid har varit en bra anda i samhället omkring honom, även när han var på botten.

-Folk i Nashville bemötte mig med en väldig värme, de gav mig kläder. Det fanns alltid någonstans att gå om jag ville ha mat och härbärgen finns det också. Det var inte som under depressionen när folk var utblottade och inte hade någonstans att ta vägen.

-Jag känner mig väldigt välsignad.  Jag behöver styrkan från Gud för att hålla mig nykter. Ibland tänker jag ”Gud, varför lät du mig sjunka så lågt?” Men jag behövde kanske göra det för att kunna dela med mig till andra som jag vill göra.

Doug Seegers är inte kreativ i den meningen att han hittar på saker. Han skriver och sjunger om det han har upplevt. På ett AA-möte (Anonyma Alkoholister) så hörde han någon säga: ”If you want to keep it you have to give it away” (Om du vill behålla något, så måste du ge bort det). Det tyckte han var så sant och bra att han måste skriva en sång om det.

Han har också skrivit en sång om sin nära vän Stacy som har tagit på sig uppdraget att åka runt och dela ut julklappar till Nashvilles hemlösa och utsatta. ”Let me ride with you Stacy” heter den.

På den turné Doug Seegers gör i Sverige framför han julsånger och en del egenskrivet material. Den 30 oktober släppte han en skiva. Låtarna finns ute på Spotify. Han hoppas att barnen ska gilla hans version av ”Rudolf med röda mulen” och klassiker som ”Stilla natt”. På de flesta orter kommer han att ha hjälp av lokala barnkörer. Han vill dela med sig av ”en varm jul med tro och kristendom som jag älskar”.

I flera städer och orter uppträder han i kyrkor. I Västerås står han på scen i konserthuset på tisdagskvällen.