Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drag-queen Carola provocerar homosexuella

Västerås Stadsbibliotek förvandlas till nattklubb med dragqueen Diva Carola som dragplåster på onsdag.

Diva Carola, eller Magnus Hindberg som artisten heter, har tidigare mötts av otäcka protester när han showat utklädd till kvinna även om han på senare tid mötts av respekt, delvis för att han gjort sig ett namn i nöjesbranschen. Själv ser han med spänning fram mot att få uppträda för en för honom helt ny publik, i stadsbiblioteket.

I sin nya show blandar Magnus egenupplevd mobbning med schlager, rock och -popsånger.

– Överhuvudtaget är det svårt att bli tagen på allvar när man som jag är dragshowartist. För två år sedan blev jag riktigt illa bemött emellanåt. Främst av homosexuella män konstigt nog. På ett ställe sparkades jag av scenen och jag har attackerats på olika sätt,. Men så är det inte längre, säger Diva Carola.

Varför blev du artist?

– Jag har allid velat uppträda. Jag gillar att sjunga och dansa, men har inte haft talang nog så kvinnogrejen blev något jag kunde ta till. En mask att gömma sig bakom.

Varför upprörde du folk tror du?

– Det har jag funderat mycket på. Kanske tyckte de att jag tog för mycket plats, eller att jag drev med dem.

Beskriv din nuvarande show?

– Det är blandad kompot. Ingen speciell musikgenre utan lite av varje för att det ska finnas något för alla.

Hur hottar du upp det hela?

– Jag kryddar med hjälp av snygga kläder och kör hela showen lite med glimten i ögat. I en sådan här show måste man ha självdistans och bjuda lite på sig själv.

Gillar du att provocera?

– Lite kanske. En sång jag skrivit handlar om flyktingkatastrofen och folks snålhet. Den väcker anstöt hos en del och får publiken att sätta skrattet i halsen. Men framför allt sjunger jag om kärlek och glädje.

Bibliotekets musikkoordinator Jesper Zels tänker fortsätta att blanda genrer när han sätter höstens nöjesprogram.

–Magnus show var tänkt för öppna scenen på biblioteket, men har flyttats till hörsalen. Mest för att få in en större publik, säger Jesper Zels.

Förutom ett par inslag är inte nöjeshösten på biblioteket satt ännu. Men 8/10 är klart. Då spelar Alice+Duke=Sant jazz i hörsalen. 14/10 konserterar elever från kammarmusikprogrammet på Mälardalens högskola i biblioteket. 28/20 sjunger musikklasserfrån Fryxellska i ljushallen.

– Vi fortsätter att samarbeta med Fryxellska och med högskolan regelbundet. För övrigt kommer det att dyka upp olika inslag allt eftersom.

Redan den 13/09 ges en spontankonsert på biblioteket. Arrangerar gör den västmanländska riksspelmannen på nyckelharpa Josefina Paulson. I detta musikaliska möte förenas urgammal ungersk-moldavisk musik med svensk och nordisk folkmusik. Det är Luthes of the World-Anatolia-Sweden som konserterar.