Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramat kunde ha slutat värre

En gnutta tur och ett regelverk följt till punkt och pricka. Det gjorde att helgens branddrama på Gryta ändå fick förhållandevis små konsekvenser.

Annons

Ingenting tyder i dagsläget på att familjen gjort något fel i samband med branden i ett hus på Vildvinsvägen i helgen.

– Det verkar vara olyckliga omständigheter som gjort att det började brinna, men fastighetsägaren har skött sig exemplariskt. Redan när man larmade berättade man om tuben, säger Per Björklind, förundersökningsledare på polisens utredningssektion.

Men trots att 16 grannhus fick evakueras i ett dygn kunde dramat ha slutat betydligt värre.

– I och med att vi hade en väldigt tydlig bild av var flaskorna stod, in mot en tegelvägg med nedfallande föremål över, drog vi ned skyddsavståndet, säger Thomas Reichert, som var räddningsledare på plats.

Det är bara i samband med brand som svetsflaskor fyllda med gasen acetylen riskerar att explodera. Men varje flaska reagerar olika och alla exploderar inte. På Gryta bedömde brandkåren att bland annat själva huset skulle bromsa en del av en eventuell explosion och att splittret bara skulle nå de närmsta husen. Enligt Reichert var det drygt 100 meter ut till avspärrningen längst bort mot normala 300 meter.

– Hade man däremot haft flaskan ute på tomten hade det varit ett helt annat säkerhetsområde, säger Reichert.

Räddningstjänsten kommer nu att göra en undersökning av brandplatsen i syfte att lära sig mer om hur acetylen reagerar inför eventuella liknande bränder.

Annons