Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dramatens teatervår: "Peer Gynt" och barnätande häxor

Uteliggaren Tartuffe och Roald Dahls barnätande häxor intar Dramatens scener i vår. Det gör även "Peer Gynt", nu i regi av tyske Michael Thalheimer som liknar honom vid en skandinavisk Faust.

Nyfattigdom snarare än religiöst hyckleri står i centrum i Staffan Valdemar Holms utlovat radikala tolkning av Molières "Tartuffe". Första och sista akten är strukna och dramat utspelas i en våning på Östermalm. Den slipade Tartuffe är den här gången försäljare av Situation Stockholm och ser sin chans när han blir vän med rikemannen Orgon.

– Det handlar om det som håller på att hända i hela Europa, om ökade klyftor som skapar aggressioner, säger Magnus Roosman som spelar Orgon och har sällskap på scenen av bland andra Maria Bonnevie som återvänder till Dramaten i vår.

Mitt under höstens mest intensiva premiärstress presenterar teatern vårens uppsättningar. På Unga Dramaten sätter Anna Vnuk upp en nyskriven och helt egen förställningen om en flickas längtan till teatern och om konstens betydelse i det enskilda livet.

Tilde Björfors från Cirkus Cirkör gör "Kras", en minicirkus om att våga. Marie Richardson spelar den barnhatande storhäxan när Alexander Mørk-Eidem sätter upp Roald Dahls klassiker "Häxorna":

– Hon vill förgöra alla barn på jorden, åtminstone ett om dagen, säger Richardson.

Krister Henriksson och ingen mindre än Sven-Bertil Taube spelar tillgiven påklädare respektive åldrad teaterstjärna i Ronald Harwoods komedi "Påklädaren". Bland vårens klassiker märks också det norska nationaleposet "Peer Gynt" som nu regisseras av den tyske regissören Michael Thalheimer.Räddning och hot

Den gränslöse Peer Gynt görs av Erik Ehn som beskriver en huvudperson vars rika fantasi är både en räddning och ett hot.

– En knivig pjäs, som kan göras på väldigt många olika sätt, säger Stina Ekblad som ska spela mor Åse, och som betonar att uppsättningarna av just detta drama i högre grad än vanligt beror på vem som regisserar.

Allt finns där, menar Stina Ekblad innan hon hastar i väg till repetitionerna av "Oidipus/Antigone" som har premiär nästa vecka.

Även Lars Noréns 1980-talsdrama "Höst och vinter" finns på vårens Dramatenrepertoar. Stefan Larsson regisserar uppgörelsen mellan två vuxna döttrar och deras föräldrar. Livia Millhagen spelar en av döttrarna.

– Det handlar om paniken som finns hos alla de här personerna, om hur de hanterar den och försöker nå varandra, säger hon.

Fakta: Dramatens vårpremiärer

"Tartuffe" av Molière, i regi av Staffan Valdemar Holm, premiär 13 januari

Häxorna" av Roald Dahl, i regi av Alexander Mørk-Eidem, premiär 18 januari

"De andra" av Jan Waldekranz, urpremiär 24 januari

"Kras" av Tilde Björfors, urpremiär 25 januari.

"Angels in America" av Tony Kushner, i regi av Farnaz Arbabi, premiär 1 februari ("Millennium") och 22 februari ("Perestrojka")

"Peer Gynt" av Henrik Ibsen, i regi av Michael Thalheimer, premiär 15 februari

"Höst och vinter" av Lars Norén, i regi av Stefan Larsson, premiär 23 febaruari

"Kungligaste teatern" av Anna Vnuk, urpremiär 8 mars

"Påklädaren" av Ronald Harwood i regi av Eva Dahlman, premiär 24 mars

"Budskapet till Maria" av Paul Claudel i regi av Wilhelm Carlsson, premiär 29 mars