Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dråpslag mot fackklubb

Fackklubbens nya ordförande tyckte att några gamla räkningar såg konstiga ut. Det blev upprinnelsen till misstankar om grov förskingring ur kassan.

Joakim Göransson tillträdde i februari som ordförande iklubben på företaget i Surahammars kommun. Även vice ordförande och kassör var nyvalda.

– Jag tyckte vi hade så stora utgifter för vår kollektiva sjukförsäkring. Jag blev lite förbannad på Folksam för att de pungslog en liten klubb med sådana höga avgifter, berättar Joakim Göransson.

Vid kontakt med Folksam visade det sig att försäkringsbolaget inte hade krävt så höga belopp. Här började en misstänkt härva att nystas upp. Interna utredningar har nu kompletterats med polisanmälan och utredning om misstänkt förskingring av över 600 000 kronor.

– Vad vi kan se idag, ut-ifrån vår egen research, var det här systematiskt och ganska raffinerat. Det är inte en engångssak utan det ser ut att röra sig sex, sju år bakåt, säger Joakim Göransson.

Han skickade ut information om misstankarna till alla klubbmedlemmar före semestern. Inget roligt beslut att ta, konstaterar han sammanbitet, och säger att det hela är djupt tragiskt. Han hoppas att allt ska redas ut och att klubben ska få igen en del av pengarna. Nu är det polisens sak att avgöra om brott har begåtts, och i sådana fall av vem eller vilka.

Räkenskaperna har godkänts av lekmannarevisorer under åren och ingen tycks ha haft några misstankar.

– Hade inte jag undrat över de där sjukförsäkringskostnaderna så är det stor risk att bedrägeriet gått vägen, säger Joakim Göransson.

Han anser att klubben måste gå vidare och försöka utarbeta rutiner som förhindrar liknande händelser ifram-tiden.

– Men helt vattentätt kan det aldrig bli. Det handlar ju om förtroendeuppdrag, då måste man ju utgå från att de flesta inte är skurkar.

Den förra klubbordföranden vill inte kommentera ärendet utan säger sig överlåta allt åt polisen.

Benny Odell på Västmanlandspolisens ekorotel bekräftar att en förundersökning inletts. Den har dock inte kommit långt så här i semestertider.

– Våra ekonomer kommer att titta på det här och se hur penningströmmarna har gått. Vi tar in materialet och går igenom det, mer än så kan jag inte säga än.