Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dricksvattnet kan vara giftigt

Kommunen varnar för giftigt vatten inom brandområdet för de med egna brunnar. Gammelbyborna uppmanas att koka dricksvattnet.

Kommunen uppmanar nu de som har egna brunnar inom brandområdet att inte dricka vattnet, utan att hämta kommunalt vatten vid skolan i Virsbo.

Efter regn eller annan ytavrinning från de brandhärjade områdena finns risk att giftiga ämnen följer med regn ner i enskilda brunnar. Detta kan även komma att påverka brunnsvattnets pH.

De drabbade kan hämta dricksvatten vid en bemannad vattenpost finns på Jägargatan. Den är bemannad dagligen mellan klockan 9 och 14.

Även det kommunala dricksvattnet kan vara otjänligt i Gammelby, därför uppmanas Gammelbyborna att koka vattnet innan de dricker det.

Orsaken är att det har förekommit tryckfall i ledningsnätet i samband med brandbekämpningen, då kan oönskade mikroorganismer tränga in i ledningssystemet.

Även Gammelbyborna kan hämta dricksvatten vid Virsboskolan.

Generellt är det kommunala vattnet i Surahammar helt drickbart, även om det kan förekomma röksmak på vissa håll. Prover har tagits men det finns inget som tyder på att det inte är drickbart, däremot har det fått anmärkning på grund av röksmaken.