Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dricksvattnet kan vara giftigt

Kommunen varnar för giftigt vatten inom brandområdet för de med egna brunnar. Gammelbyborna uppmanas att koka dricksvattnet.

Annons
Vid Virsboskolan där det finns möjlighet att hämta färskvatten är det lugnt. - Än så länge har jag inte haft någon här som behövt vatten, säger Nils-Åke Jansson från Frivilliga Resursgruppen i Avesta son är ansvarig. - Det kan ju bero på att det inte har nått ut till folk att den här möjligheten finns.

Kommunen uppmanar nu de som har egna brunnar inom brandområdet att inte dricka vattnet, utan att hämta kommunalt vatten vid skolan i Virsbo.

Efter regn eller annan ytavrinning från de brandhärjade områdena finns risk att giftiga ämnen följer med regn ner i enskilda brunnar. Detta kan även komma att påverka brunnsvattnets pH.

De drabbade kan hämta dricksvatten vid en bemannad vattenpost finns på Jägargatan. Den är bemannad dagligen mellan klockan 9 och 14.

Även det kommunala dricksvattnet kan vara otjänligt i Gammelby, därför uppmanas Gammelbyborna att koka vattnet innan de dricker det.

Orsaken är att det har förekommit tryckfall i ledningsnätet i samband med brandbekämpningen, då kan oönskade mikroorganismer tränga in i ledningssystemet.

Även Gammelbyborna kan hämta dricksvatten vid Virsboskolan.

Generellt är det kommunala vattnet i Surahammar helt drickbart, även om det kan förekomma röksmak på vissa håll. Prover har tagits men det finns inget som tyder på att det inte är drickbart, däremot har det fått anmärkning på grund av röksmaken.

Annons