Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Droger förekommer på många olika arbetsplatser

Den klassiska bilden av en missbrukare är missvisande. Droger kan lika gärna förekomma på arbetsplatser som i skumma gränder. Debatten måste vidgas så att alla missbrukare inkluderas.

I dag publicerar VLT den andra delen i en reportageserie om droger. Förutom den vanliga beskrivningen av ungdomar som experimenterar med olika preparat under sommaren nämns en annan form av missbruk som fortfarande är relativt okänd.

Det handlar om vuxna människor som har jobb och familj, men som tar droger när ingen ser.

Vi känner alla igen den tragiska bilden av den arbetande alkoholisten. Han, för det är nästan alltid en man, som har en whiskyflaska i skrivbordslådan och som luktar sprit både när han kommer till jobbet och när han går hem för dagen. Han är en stereo- typ som regelbundet dyker upp i filmer och teveserier.

Desto mer ovanlig är bilden av den arbetande missbrukaren. De flesta av oss har svårt att föreställa oss att någon av våra kollegor skulle kunna vara en drogmiss-brukare. Mycket enklare är i så fall att associera droger till hemlösa i parken eller vilda kändisfester.

Sanningen är att droger förekommer på många olika arbetsplatser och i vitt skilda branscher, det menar i alla fall Martin Sjöberg som arbetar med drogfrågor i arbets-livet och som intervjuades i Svenska Dagbladet i juni.

Många av de arbetande missbrukarna tar kokain. Detta trots att kokain är dyrt och klassas som den näst farligaste drogen efter heroin.

För en arbetsgivare kan en anställd som är beroende av kokain orsaka stora problem. Till exempel kan kokainet påverka individens omdöme så att han eller hon tar större risker, vilket kan leda till både materiella och humana förluster.

För individen själv slutar missbruket ofta i en personlig katastrof. Även om det till en början verkar gå bra att kombinera droger, arbete och familjeliv hinner problemen förr eller senare i kapp missbrukaren.

För att rå på denna grupp av dolda missbrukare måste allmänhetens syn på droganvändning förändras. Bilden av hur en missbrukare ser ut måste vidgas så att även personer som döljer sitt missbruk bakom en trovärdig fasad kan inkluderas.

Steg nummer ett borde vara att förändra den mediala och den politiska narkotika-debatten. Vad som behövs är en bredare och mer kontinuerlig debatt som kan leda fram till en nyanserad syn på missbruk och missbrukare. Då kan man också börja diskutera den kanske viktigaste frågan av alla, nämligen varför framgångsrika människor med välbetalda arbeten, bra boende-situationer och stöttande familjer börjar använda droger.

En teori är att stress och orimliga krav ligger bakom missbruket. Till exempel kanske anställda som känner att de inte kan leva upp till arbetsgivarens och familjens förväntningar börjar ta droger för att orka med vardagen.

Om så är fallet, det vill säga om en stressad arbets- och familjesituation kan provocera fram droganvändande, måste vi bli bättre på att ta tidiga stressymptom på större allvar. Man bör också utreda vad som i övrigt kännetecknar de människor som trots personlig framgång på alla plan fastnar i ett missbruk.