Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drogpåverkad och körkortslös körde från olycka i 180

I mars 2016 krockade en bil och en lastbil på E20 mellan Arboga och Kungsör. Bilisten fortsatte dock färden mot Eskilstuna – mycket, mycket snabbt.

Poliser från Eskilstuna larmades ut och en patrull valde att invänta den smitande bilen vid Västerleden strax väster om centrala Eskilstuna. Mycket riktigt kom smitaren farande i mycket hög hastighet.

Poliserna körde efter och fick gå upp i hastigheter mellan 150 och 180 km/tim för att komma ikapp och sedan hålla jämna steg med bilen framför. Den smitande bilisterna sicksackade mellan höger och vänsterfil och kastade sig in på Årbyavfarten så flera bilar fick bromsa och väja.

Farten gick snabbt och mycket vårdslöst in på Årbyområdet i Eskilstuna, ett bostadsområde där fick folk kasta sig undan för den snabba bilens framfart, även om farten nu minskat rejält. Till slut krockade smitaren med en barnfamilj. Ingen människa skadades allvarligt.

Men poliserna kunde genast konstatera att den 18-årige ynglingen bakom ratten var körkortslös och uppenbarligen påverkad av någon sorts narkotika. Mycket riktigt visade han sig ha hasch i kroppen och en bit hasch i fickan.

Saken gick till rättegång.

Vid Eskilstuna tingsrätt sade sig 18-åringen, en ung man från Heby kommun, inte minnas varifrån han fått bilen. Den tillhörde dock en familj där han tidigare varit fosterhemsplacerad.

Trots sin ungdom har den unge mannen, i dag i åldern kring 20, samlat på sig ett rejält straffregister, brott som begåtts i huvudsak under droginflytande.

Frivården ansåg vid rättegången att någon skyddstillsyn inte kunde rekommenderas med tanke på att den unge mannen tidigare avvikit från behandling. Även den unge mannen höll med om att fängelse skulle avhålla honom från droger mer än vård och behandling.

Eskilstuna tingsrätt bestämde straffet till två månaders fängelse.