Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drograttfull hade skarpladdad pistol i bilen

Polisen stoppade den 36-årige mannen när han körde bil på en gata i Västerås. Det slutade med att 36-åringen döms till fjorton månaders fängelse.

Poliserna tyckte nämligen att 36-åringen betedde sig underligt. Han vinglade kraftigt och var trött, enligt en av polisernas vittnesmål vid den senare rättegången.

Därmed uppkom misstankar om drograttfylleri och det ledde till att poliserna sökte genom mannens tillhörigheter och bil.

Därmed blev situationen betydligt allvarligare eftersom 36-åringen hade en skarpladdad pistol med sex patroner i bilen samt en kniv. Pistolen var en till riktigt vapen omändrad startpistol.

Det ledde, förutom att 36-åringen togs med till polisstationen för förhör och provtagning, till husrannsakan i 36-åringens bostad. Där fanns ett gram kokain och några tiotal dopningstabletter och -ampuller.

Saken gick till rättegång vid Västmanlands tingsrätt.

36-åringen förklarade innehavet av pistolen – det i särklass allvarligaste brottet med minimistraff på ett års fängelse – med att han blivit pressad på pengar av en tungt kriminellt belastad person.

36-åringen hade, sade han, fått beskedet att elaka människor skulle skickas på honom och familjen. Därför skaffade han vapnet och därför återföll han i drogmissbruk enligt vad han berättade. Han förklarade inte hur det kom sig att han med droger försatt sig i både trötthet och vinglighet om han nu levde under ständigt hot – under sådana omständigheter kan det ju vara klokast att vara opåverkad, snabbfotad och kvicktänkt.

Tingsrätten dömde 36-åringen till ett år och två månaders fängelse för grovt vapenbrott, brott mot knivlagen och diverse drogrelaterade brott.