Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drograttfull ”hittade” knark

Det var den första april 2011 som en 29-årig man stoppades av polis när han körde drogpåverkad på Stenbygatan. Under måndagen kom domen.

Mannen ska ha varit på väg till sitt arbete på Stenby då han stoppades av polisen i april. Tidigare under dagen hade han stannat för att tanka och råkade då, enligt vad han har berättat för polisen, trampa på ett tuggummipaket som innehöll pulver av något slag.

29-åringen säger sig ha misstänkt att pulvret var knark och att han hade velat undersöka saken närmare. Därför plockade han på sig lite av pulvret och la det i plasten på ett cigarettpaket, han tog dessutom med sig tuggummipaketet. Pulvret var amfetamin och utöver detta hade mannen också zopiklon och efedrin på sig.

Enligt 29-åringen har han, innan bilfärden, tagit efedrin och han menar att det är efedrinet som gett utslag som amfetamin i provtagning. Zopiklon, som är sömnmedicin, hade han fått av en väninna för sina sömnproblem. Efedrinet hade han beställt på nätet för att han hade fått ett tips på gymmet att det skulle vara bra om man vill gå ned i vikt.

Tingsrätten anser att mannens förklaring av innehavet är en ren efterkonstruktion, omständigheten att mannen hade amfetamin i blodet stärker uppfattningen. Tingsrätten påpekar också att amfetamin inte, så vitt de vet, finns naturligt i efedrin och inga spår av efedrin fanns i de tester som gjorts.

Mannen har vid tidigare tillfällen dömts för flertalet brott, två gånger tidigare till fängelse. Det är dock första gången som han döms för narkotikabrott och tingsrätten anser att de tidigare fängelsedomarna ligger så långt tillbaka i tiden att de inte påverkar i bedömningen av fallet. Då 29-åringen samtyckte till samhällstjänst dömde tingsrätten honom i dag till samhällstjänst om 75 timmar, motsvarande ett straffvärde på två månaders fängelse. 29-åringen ska också betala 500 kronor i avgift för brottsofferfond samt återbetala staten kostnaden för försvaret.