Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drunkningsolycka utreds igen

Båten kapsejsade och två skogsarbetare dog på Mälaren 2008. Inget brott, ansåg åklagaren och la ner förundersökningen. Nu utreds olyckan igen.

Fackförbundet GS tog hjälp av LO-TCO Rättsskydd som granskade ärendet och begärde en överprövning av beslutet om att förundersökningen las ner.

Nu har Åklagarmyndigheten fattat sitt beslut, och fallet ligger nu på kammaråklagare Aino Alhems bord.

- Det blir ett omfattande utredningsarbete med förhör både med de som överlevde båtolyckan, arbetsgivaren och andra sakkunniga. Mer än så kan jag inte säga eftersom det råder förundersökningssekretess.

Fanns det brister i den förra undersökningen?- Det vill jag inte uttala mig om, jag har väldigt svårt att ha några synpunkter. Jag vet ju inte hur min kollega resonerade, säger Aino Alhem.

Olyckan skedde den 31 oktober 2008. En halvöppen mindre motorbåt med fyra personer i kantrade utanför Ridön. Männen överraskades av höga vågor som fyllde båten - bara två av dem lyckades simma iland på Stora Sandskär.

Efter två månader lades förundersökningen ner. Det var inte något fel på båten, och det fanns flytvästar i den.

Men nu misstänks alltså arbetsgivaren, Finnerödja Skogstjänst, återigen för arbetsmiljöbrott.

Lagom till sommaren beräknas förundersökningen vara klar.