Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Du är vacker som du är

Artisten Sebastian Fronda från Västerås vill väcka debatt. Om utseendefixeringen och ätstörningar. Därför har han nu släppt singeln Underbar i samarbete med Riksföreningen Anorexi och Bulimi-kontakt.

Videon till singeln är stark. Den visar en tjej på 17 år som har ätstörningar, lever med en alkoholiserad pappa och funderar över att ta sitt liv.

– Det fanns ingen tanke om att det här samarbetet skulle äga rum förrän låten var klar. Men när de fick höra den tyckte de att den var så pass på riktigt att de ville backa upp den.

Hur kom låten till?

–Det som är väldigt vackert med den här låten är att den växte fram från ingenstans och så blev det så här. Det tror jag är den enda sanna vägen för sådana här ämnen. För det är en fin balansgång mellan för mycket och för lite, och precis där emellan tycker både jag och riksföreningen att den ligger.

Hur kom sig ämnet?

– Det är väldigt svårt att peka på punkter. Låtar är ihopplock, det kan vara en bit av mig eller en bit av dig. En bit av en bekant. Vem jag pratar om stundtals behåller jag helst för mig själv. Men jag tycker låten speglar en verklighet som många ungdomar är med om idag. Det räcker ganska bra.

Hälften av inkomsten från låten Underbar går till Riksföreningen Anorexi och Bulimi-kontakt, en ideell stödförening för personer med ätstörningar och deras anhöriga.

130 000 personer beräknas lida av en allvarlig ätstörning i Sverieg idag, enligt Kunskapscentrum för ätstörningar. Men mörkertalet är stort.