Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dykare ska göra nya stranden säker

Om allt går väl kommer Västerås nya sandstrand att ligga strax öster om Lögarängs-badet. Men innan det blir någon strand krävs många dyk.

Västerås stad har gett uppdraget åt teknikkonsultföretaget Sweco att projektera Västerås nya playa. Men innan det blir någon strand måste Mälarens botten undersökas. Sweco har i sin tur anlitat dykföretaget Aquatic Survey, Västerås.

Projektledare för Sweco är Cecilia Enbäck:

– Vi har dykt under flera dagar för att få en överblick över hur botten ser ut. Visar det sig att bottnen är för skräpig – vi har hittat mycket skräp – så måste vi få ett beslut om att städa bottnen.

Det är inga små mängder skräp som dykarna Pierre Martin, Johan Kax och Christofer Andersson får upp:

– En del verkar vara ikastat från land, ungefär ett ölburkskast från land, säger Christofer Andersson och fortsätter:

– Sedan är det rent ett tag, och därefter märker man att båtägare kastat skräp överbord.

På en plats har man hittat fyra däck:

– De ligger så utspridda att vi tror att det kan ligga en bil därute, säger Pierre Martin.

Den lilla sandstrand som finns är säker att gå på, men när dybotten börjar kan rostig vajer, glasflaskor och annat otäckt sticka upp. Dykarna är noggranna där de söker av Mälarens botten i närheten av land, skräpet fyller svarta sopsäckar.

När skräpet är uppe ska botten täckas av markduk, därefter sand i mängder. Målsättningen är att det ska gå att bada till sommaren 2012.